Nick Mulvey wil helende muziek schrijven

Over muziek moet niet te veel worden nagedacht vindt de Britse singer-songwriter Nick Mulvey, in de wandelgangen ook wel de nieuwe Ben Howard genoemd. Op zijn eerst soloalbum na het verlaten van de jazzband Portico Quartet laat Mulvey zich leiden door zijn muzikale instinct. 'Mijn ambitie als artiest is om muziek te schrijven vanuit dezelfde intelligentie als waarmee je lichaam een wond heelt.'

Na muziek te hebben gestudeerd in Cuba richtte Mulvey met vrienden de Londonse jazzband Portico Quartet op. In de band speelde Mulvey voornamelijk percussie. Het debuutalbum Knee-deep In The North Sea leverde de band in 2008 een nominatie op voor een Mercury Prize.

In 2011 besloot Mulvey om een carrière als singer-songwriter na te jagen en stapte uit de band. 'Voor de eerste paar jaar vond ik het niet erg om geen gitaar te spelen in Portico Quartet. Maar na vijf jaar had ik het nodig om weer terug te gaan naar mijn primaire instrument. Hetzelfde gold voor zingen, bij de band zong ik nooit. De band evolueerde zich ook richting het gebruik van elektronische elementen en op dat moment was dat niet iets dat ik wilde doen. Het werd dus duidelijk dat er een verandering moest komen.'

Motorongeluk
Mulvey kwam op het idee voor de titel First Mind nadat hij gewond raakte bij een motor ongeluk. 'Ik had een wond op mijn been en herinner me dat ik dacht, intellectueel gezien weet ik niks over het helen van een wond maar toch gebeurt het,' zegt de songwriter. 'First Mind is mijn manier om te verwijzen naar de dimensie in ons allen dat dieper gaat dan onze gedachten, het is onze levendigheid, ons instinct,' gaat Mulvey verder.

Waar zijn nummers vandaan komt en waar het zal eindigen is daarom voor Mulvey nooit geheel duidelijk. 'Het is altijd een verassing en ik ben de eerste persoon in het publiek want mijn teksten komen voort uit de muzikaliteit van een regel. De betekenis van een lied komt altijd boven drijven maar wordt niet van tevoren bepaald,' zegt Mulvey.

Cellulair
In muzikaal opzicht is de Amerikaanse componist Steve Reich van grote invloed geweest op de de Brit. 'Het is cellulaire muziek waarbij herhaling voor een bepaald effect zorgt, een haast hypnotische kwaliteit. De muziek ontwikkelt zich meer in structuur dan in harmonie. De harmonie kan heel simpel zijn maar de keuze van geluiden en de dynamiek zorgen voor een verhaal in de muziek. Dit is bij mij essentieel,' aldus Mulvey.

Op 11 juni staat Nick Mulvey in de Helling in Utrecht. Een dag later is hij te zien in De Bitterzoet in Amsterdam. (FaceCulture)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden