Blog

Nice: Dodental gestegen naar 85

Frankrijk is opnieuw opgeschrikt door een aanslag. In Nice kwamen donderdag 14 juli zeker 84 mensen om het leven toen een man in een vrachtwagen inreed op het publiek. Volg de laatste ontwikkelingen in dit blog.

null Beeld epa
Beeld epa


Het gaat om de Franse psycholoog Pierre Hattermann van 56 jaar. Het dodental van de aanslag staat daarmee op 85. Zijn vrouw en zoon werden op de avond van 14 juli door Mohamed Bouhlel doodgereden op de boulevard van Nice. Zijn 14-jarige dochter ligt nog in het ziekenhuis. Zij begint inmiddels op te knappen.

De Franse autoriteiten hebben opnieuw twee mensen aangehouden in verband met de aanslag op 14 juli waarbij 84 doden vielen. Er zaten al vijf mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag door de 31-jarige dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Geen van de vijf die eerder werden opgepakt, was bekend bij de Franse inlichtingendiensten. Een bron binnen justitie deelde dinsdag mee dat de twee jongste aanhoudingen maandag zijn verricht. Over de identiteit van het duo is niets bekendgemaakt.

Na de aanslag claimde Islamitische Staat dat Bouhlel 'een soldaat van de organisatie' was.

De Franse regering stelt een onderzoek in naar de getroffen veiligheidsmaatregelen voorafgaand aan de aanslag in Nice, op 14 juli. Minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, wil duidelijkheid over de aanwezigheid van landelijke politie-eenheden, na zware kritiek dat de voorzorgsmaatregelen onvoldoende waren.

Zo blijkt uit een onderzoek van de linkse krant Libération dat er op de nationale feestdag slechts één lokale politiewagen aanwezig was op de boulevard op het moment dat de vrachtwagen inreed op de aanwezigen. Door de aanslag kwamen 84 mensen om het leven. Zo'n tweehonderd mensen raakten gewond.

De regering had eerder laten weten dat er ook nationale politie aanwezig was om de veiligheid te waarborgen.

De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft woensdagochtend vroeg ingestemd met het verlengen van de noodtoestand. Die moet volgens de BBC van kracht blijven tot het einde van januari 2017. Het besluit moet nog worden goedgekeurd door de senaat.

Premier Manuel Valls waarschuwde de Assemblée Nationale dat rekening moet worden gehouden met meer aanslagen. "Er zullen nieuwe aanslagen komen en meer onschuldige doden vallen," waarschuwde hij. "We moeten nooit wennen aan de gruwelen, maar we moeten leren leven met dreiging."

President François Hollande had eerder nog aangekondigd dat er een eind zou komen aan de noodtoestand, die werd ingevoerd na de terroristische aanslagen in Parijs. Na de aanslag in Nice kondigde de president aan de noodtoestand alsnog te willen verlengen.

De Franse premier Manuel Valls is maandag in Nice uitgejouwd, voorafgaand aan een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag van donderdag. Omstanders schreeuwden onder meer 'moordenaar' en 'treed af' naar de eerste minister, melden verschillende Franse media.

Valls is niet de enige in de regering die sinds de aanslag van vorige week kritiek te verduren krijgt. Volgens oppositieleider Nicolas Sarkozy is de Franse regering niet in staat de veiligheid in het land te garanderen. Hij wil dat alle mensen met een buitenlands paspoort en banden met islamitisch extremisme het land worden uitgezet.

Fatima Charrihi (60) was één van de eerste slachtoffers van de bloedige aanslag in Nice. Haar Amsterdamse nichtje is in Frankrijk om haar tante te begraven.

De band was hecht tussen Charrihi en haar zus in Amsterdam. Urenlang belden ze met elkaar en Charrihi kwam vaak op bezoek. "Ze was als mijn tweede moeder," zegt haar nichtje.

Samen wandelden ze dan door Amsterdam-Oost. "Mijn tante vond de natuur in het Flevopark prachtig. Ze ging ook graag de stad in."

Lees het volledige interview: 'Ze vond de mensen in Amsterdam zo aardig' [+]

Charrihi, omgekomen bij de aanslag in Nice. Beeld .
Charrihi, omgekomen bij de aanslag in Nice.Beeld .

In Frankrijk wordt om 12.00 uur een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslag in Nice te herdenken.

De Franse president Hollande kondigde eerder drie dagen van nationale rouw af, van zaterdag tot en met maandag.

Minister-president Mark Rutte en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) hebben maandag op de Franse ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend waarin mensen hun medeleven kunnen betuigen met de gebeurtenissen in Nice. Dat deden ze namens het hele kabinet.

"In een periode van nationale rouw staat Frankrijk stil bij de slachtoffers van de aanslag in Nice. 84 van hen verloren het leven. Onder de vele gewonden strijden anderen nog altijd voor het hunne," aldus de premier.

"Nederland leeft mee met Frankrijk. We herdenken de slachtoffers en staan zij aan zij met hun nabestaanden. En Nederland strijdt mee met Frankrijk. Vastberaden maken we een gezamenlijke vuist tegen iedereen die het gemunt heeft op onze vrije samenleving."

Premier Rutte tekent het condoleanceregister. Beeld anp
Premier Rutte tekent het condoleanceregister.Beeld anp

Waarom Mohamed Lahouaiej Bouhlel vorige week op de strandboulevard in de Zuid-Franse stad Nice 84 mensen doodreed met een vrachtwagen, is nog altijd in nevelen gehuld. Duidelijk is wel dat de 31-jarige Tunesiër zijn daad grondig voorbereidde. Zo had hij de voetgangerszone op de twee voorafgaande dagen meerdere keren verkend, meldden Franse media op basis van bronnen bij het onderzoek.

Volgens de televisiezender BFM stuurde Bouhlel kort voor de aanslag nog een sms waarin hij om "meer wapens'' vroeg. Hij stuurde het verzoek naar een van de mannen die later door de politie werden opgepakt.

Jabeur Lahouaiej Bouhlel zei dat zijn broer op de middag voor de aanslag voor het laatst met hem getelefoneerd had. Hij stuurde van zichzelf een foto te midden van feestvierende mensen.

De afgelopen weken belde hij vaker met zijn broer. "Hij vroeg hoe het met onze ouders was. Hij stuurde de laatste tijd kleine bedragen, 300 of 400 euro, en mobiele telefoons.''

Drie dagen na de aanslag in Nice verkeren nog achttien gewonden in levensgevaar, onder wie een kind. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, zondag gezegd.

In totaal verblijven nog 85 slachtoffers in ziekenhuizen, 29 van hen liggen op de intensive care.

De Franse politie heeft zondagochtend een man en een vrouw gearresteerd in verband met de aanslag op de boulevard van Nice afgelopen donderdag. Daarbij werden 84 mensen gedood, die de nationale feestdag op 14 juli vierden.

De autoriteiten houden nu in totaal zeven mensen vast in verband met de aanslag, die door terreurbeweging Islamitische Staat is opgeëist. De politie heeft nog geen concrete bewijzen dat de dader banden had met de radicale islam.

De Promenade des Anglais in Nice wordt maandagmiddag weer in zijn geheel opgesteld voor publiek. Na een minuut stilte ter nagedachtenis van de vele slachtoffers wordt het traject van ongeveer een kilometer dat nu nog is afgesloten, vrijgegeven voor het verkeer.

Dat heeft het gemeentebestuur bekendgemaakt. Voetgangers konden zaterdagmiddag al weer langs de rampplek aan zee.

undefined

Op de boulevard in Nice werden massaal bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Beeld epa
Op de boulevard in Nice werden massaal bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken.Beeld epa

Bij de aanslag in Nice blijkt een derde Nederlandse gewonde gevallen. Het is de moeder van de twee Nederlandse kinderen van wie eerder al werd gemeld dat ze gewond waren geraakt.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De vrouw heeft geen levensbedreigende verwondingen.

Als de dader van de truckaanslag in Nice een islamitische extremist was, moet hij zeer snel geradicaliseerd zijn.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag gezegd, nadat Islamitische Staat had laten weten dat de dader een soldaat van de terreurgroep was.

Cazeneuve herhaalde dat daar geen bewijzen voor zijn gevonden. "Het lijkt erop dat hij zeer snel geradicaliseerd is, althans dat zijn de elementen die uit de verklaringen van de mensen uit zijn omgeving naar boven zijn gekomen.''

De zus van Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Rabeb, zei zondag dat haar broer in Tunesië bij verschillende psychologen onder behandeling was geweest voordat hij in 2005 naar Frankrijk vertrok. De vader van Bouhlel verklaarde tegen de Franse televisiezender BFM dat zijn zoon "alles om hem heen kapotmaakte'' als hij een kwade bui had.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in de Franse stad Nice, die donderdag 84 mensen het leven kostte. "De persoon die de operatie in Nice, Frankrijk uitvoerde, was een van de soldaten van Islamitische Staat", beweert het aan de terreurbeweging gelieerde persagentschap Amaq zaterdag.

"Hij voerde de operatie uit in reactie op oproepen om onderdanen aan te vallen van landen die deel uitmaken van de coalitie die vecht tegen Islamitische Staat", aldus de verklaring. De echtheid van de verklaring kon niet uit onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

De 31-jarige Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej-Bouhlel richtte het bloedbad aan toen hij met een vrachtwagen moedwillig over een mensenmenigte op de boulevard reed. Dat gebeurde na het vuurwerk op de nationale feestdag.

De Franse autoriteiten onderzoeken de claim. Tot dusver zijn er geen bewijzen gevonden dat de aanslagpleger banden had met islamisten. Hij stond ook niet bekend om radicalisme.

De Franse politie heeft zaterdag in Nice drie mensen aangehouden in verband met de aanslag in de stad afgelopen donderdag. Zeker 84 mensen kwamen om het leven toen een vrachtwagen zich door de menigte ploegde die zich die avond aan de boulevard had verzameld om de Franse nationale feestdag te vieren.

De Franse autoriteiten zijn nog steeds bezig om te bepalen of de 31-jarige Tunesische bestuurder van het voertuig alleen handelde of ook handlangers heeft gehad. Ook wordt uitgezocht in hoeverre zijn motieven zijn terug te voeren op de radicale islam.

De betrokken arrestanten komen uit de "directe omgeving" van de aanvaller, aldus politiebronnen. De aanhoudingen zijn op twee verschillende locaties in Nice gedaan.

Bij de aanslag zouden twee Amerikanen, drie Duitsers, twee Armeniërs, een Oekraïner, een Zwitser en een Russin zijn omgekomen.

undefined

In Nice houden verschillende kerken herdenkingsdiensten. Zo werd in de Cathédrale Sainte-Réparate een mis gehouden om de slachtoffers te eren. Oud-president Nicholas Sarkozy was één van de aanwezigen.

Op de Promenade des Anglais is een monument ontstaan voor de slachtoffers van de aanslag. Bewoners van Nice leggen er bloemen en knuffels neer en branden kaarsen.

De dader van de aanslag in Nice is in maart veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Dat heeft de Franse justitie vrijdag verklaard.

De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Volgens de Franse justitie was Bouhlel verder een 'volslagen onbekende' voor de geheime diensten. Zijn naam komt ook niet voor in de databanken vanwege radicalisering.

De dader van de bloedige aanslag in Nice is afkomstig uit de Tunesische plaats Msaken en hij bezocht die gemeente vier jaar geleden voor het laatst. Dat hebben bronnen binnen de Tunesische veiligheidsdienst verklaard.

De Franse autoriteiten hebben de dader geïdentificeerd als de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een Tunesiër die met een verblijfsvergunning in Frankrijk woonde. Hij was ook volgens de veiligheidsdienst bij de Tunesische autoriteiten niet bekend vanwege radicale of islamistische opvattingen.

Sousse
Msaken ligt ongeveer tien kilometer van Sousse. Op het strand van die plaats schoot een terrorist ruim een jaar geleden 38 mensen dood, voornamelijk Britse vakantiegangers.

Onder de 84 doden in Nice is ook een Tunesiër, Bilal Labawi. Onderzocht wordt of er nog een Tunesiër is omgekomen. De dader werd doodgeschoten door de Franse politie.

Er zijn inmiddels 202 gewonden, 52 van hen zijn in kritieke toestand. Onder de 84 doden zijn tien kinderen. Dat liet openbaar aanklager François Molins weten tijdens een persconferentie.

Molins maakte verder bekend dat de vermoedelijke dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel is.De Franse politie heeft vrijdag twee woningen doorzocht, waaronder die van Bouhlel. Er wordt nog bekeken of er andere betrokkenen zijn en of er banden zijn te herleiden met terroristische organisaties.

Bouhlel was gescheiden en had kinderen. Zijn ex-vrouw is opgepakt ter verhoor. Hij was een bekende van de politie, maar was niet bekend bij de inlichtingendiensten. Hij stond niet bekend als geradicaliseerd.

De aanslag is nog niet opgeëist.

Burgemeester Van der Laan heeft een brief naar zijn ambtgenoot in Nice gestuurd waarin hij namens alle Amsterdammers laat weten mee te leven met de slachtoffers en de stad.

De islamitische organisaties Milli Görüs Noord-Nederland en Nederlandse Islamitische Federatie hebben vrijdag hun afschuw uitgesproken over de aanslag in Nice. De organisaties spreken de hoop uit dat de aanval de eenheid in de maatschappij zal vergroten.

"Deze laffe daad toont wederom aan dat terreur geen etnisch of religieus fundament heeft en hierin ook geen onderscheid maakt," zo stellen de organisaties in een verklaring. "Zij doelen op onschuldige burgers om de segregatie in de maatschappij te vergroten en de samenleving te ontwrichten. Dit soort aanvallen moeten onze banden juist versterken en met deze eenheid kunnen wij terreur en de daarmee gepaarde onveiligheid het hoofd bieden."

Islamitische Staat heeft vorige maand in een video aan zijn volgers geadviseerd een vrachtwagen te gebruiken om op een groep burgers in te rijden. "Vul jullie wagens met brandstof," klinkt een voice-over bij de kille boodschap.

De videoboodschap is volgens de Britse krant The Times gedurende de islamitische vastenmaand ramadan verstuurd aan chatrooms die door jihadisten worden gebruikt. Amerikaanse experts hebben volgens de krant meer voorbeelden van dergelijke aanbevelingen door IS ontdekt. Zo werden een zelfmoordaanslag in New York, een aanval door een sluipschutter in Londen en een aanval met een auto met vierwielaandrijving in Australië gesuggereerd.

De aanslag met een vrachtwagen in het Franse Nice zou het werk kunnen zijn van een jihadistische eenling, al zijn andere mogelijkheden op dit moment nog niet uit te sluiten. De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben een scherp oog voor voor dit soort aanslagplegers.

Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vrijdag. Hij laat weten dat de aanslag past in het huidige dreigingsbeeld, dat na Nice in Nederland onveranderd "substantieel'' blijft.

Eenlingen
"Onze inlichtingendiensten en de politie in de wijken kijken wie onze potentiële eenlingen zijn," aldus Schoof. Meteen na de aanslag in Nice zijn onder zijn leiding gesprekken gestart met alle betrokken partijen over de manier waarop de dader te werk is gegaan.

Er wordt gekeken of er iets valt te leren van de 'modus operandi' van de aanslagpleger en of er andere beveiligingsmaatregelen nodig zijn. "Die gesprekken lopen," aldus Schoof.

Substantiele dreiging
De lessen die zijn geleerd van de aanslag door Karst T. met een auto op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn zijn volgens hem al 'doorvertaald' naar een vergelijkbare dreiging die uitgaat van jihadistische eenlingen.

Na de aanval in Nice wordt goed gekeken of Nederland ook is ingesteld op dit soort grote aanslagen. Schoof wijst erop dat de diensten al langer onderzoeken welk type veiligheidsmaatregelen nodig zijn rond grote evenementen. Als voorbeeld noemt hij de recente dreiging rond het feest Sensation.

Schoof geeft toe dat het moeilijk is om aanslagen altijd te voorkomen. "Wat voor maatregelen moet je nemen tegen een aanslag die altijd en overal kan plaatsvinden, door een eenling, met een wapen dat eigenlijk geen wapen is?," aldus Schoof.

De Franse president François Hollande is vrijdag in Nice aangekomen voor bezoeken aan slachtoffers en hulpverleners.

De Franse politie heeft vrijdag de ex-vrouw van de dader van de aanslag voor verhoor aangehouden. Mohamed Lahouaiej Bouhlel had samen met deze vrouw drie kinderen, zo melden regionale media.

Twee Nederlandse kinderen zijn gewond geraakt bij de aanslag in Nice, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een meisje van veertien en een jongen van negen jaar die al geruime tijd in Frankrijk wonen.

Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. Over de ernst van hun verwondingen worden geen mededelingen gedaan. De Nederlandse ambassadeur in Parijs heeft contact gehad met familie van de kinderen. Vanwege de privacy van de kinderen wordt er niet meer informatie gegeven.

Vijftig mensen verkeren nog in levensgevaar. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd op een persconferentie na zijn bezoek aan de plek van de aanslag in Nice.

Aéroport Nice Côte d'Azur is vrijdagmiddag korte tijd ontruimd geweest. Hoewel nog steeds niet exact duidelijk is, was een achtergelaten stuk bagage vermoedelijk de aanleiding.

De dader van de aanslagen is geïdentificeerd, schrijft de Franse krant Le Monde op basis van politie-inlichtingen. Het gaat om een 31-jarige Tunesiër, die werkte in Nice als vrachtwagenchauffeur.

De zender France 2 heeft excuses aangeboden. Na de aanslag in Nice liet de zender beelden zien van de vrachtwagen die door de menigte raast.

Een verslaggever interviewde bovendien een man die naast het stoffelijk overschot van zijn vrouw op de boulevard zat. "Een foute inschatting vanwege moeilijke omstandigheden," noemde het moederbedrijf van France 2 het vrijdag.

De beelden kwamen France 2 op veel kritiek te staan. "Goedenavond meneer, u hebt uw vrouw verloren, een reactie?," schreef journalist Nicolas Hénin op Twitter. Hénin was tussen juni 2013 en april 2014 ontvoerd in Syrië.

Net als bij eerdere aanslagen in Parijs en Brussel, hebben (strip)tekenaars weer hun pen gepakt om een passend beeld te maken.

Er zijn nieuwe beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe de politie een einde maakt aan de dodelijke rit van de vrachtwagen. Agenten doorzeven de voorkant met kogels en doden daarbij de dader.

Correspondent Frank Renout arriveerde vrijdagochtend in Nice en doet verslag. 'Het is een beetje bizar nu, op boulevard in Nice.' Lees zijn verhaal.

Via de site van het Rode Kruis ikbenveilig.nl hebben ruim honderd mensen zich gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Een woordvoerster kon niet zeggen of dit allemaal Nederlanders betreft.

Op de website kunnen Nederlandse toeristen die zich in de Franse stad bevinden, aangeven dat ze ongedeerd zijn. Familie en achterblijvers kunnen op de site naar mensen zoeken. Is er een 'match' dan hebben de twee partijen elkaar op de site getroffen.

"Omdat het vakantietijd is, bestaat de mogelijkheid dat er op dit moment veel Nederlanders in Nice verblijven," aldus een woordvoerster van het Rode Kruis. Er zijn overigens geen meldingen van Nederlandse slachtoffers of vermisten, zo maakten Buitenlandse Zaken en de ANWB Alarmcentrale eerder al bekend.

De website 'Ik ben veilig' is eerder onder meer ingezet na de aanslag in Brussel.

Net als veel overheidsgebouwen over de hele wereld, hangt ook op het Amsterdamse stadhuis de Franse vlag halfstok.

Onder de gewonden van de aanslag in Nice zijn meer dan vijftig kinderen. Ze zijn opgenomen in het Lenval-ziekenhuis, dicht bij de plek van de aanslag. Dat meldt de lokale krant Nice-Matin.

De gouverneur van de regio waar Nice onder valt, had eerder gezegd dat onder de 84 doden ook ongeveer tien kinderen zijn.

Italië en Duitsland gaan de controles aan de grens met Frankrijk verscherpen. Ook Frankrijk zelf neemt maatregelen op het spoor en de wegen.

"Wij hebben in droevenis kennis genomen van de verschrikkelijke aanslag in Nice, gedreven door haat jegens onschuldige mensen en menselijkheid," zegt de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) in een reactie. "Wij leven intens mee met de slachtoffers en nabestaanden."

"Wij roepen onze achterban en moskeeën vandaag op om tijdens het vrijdagmiddaggebed stil te staan bij deze tragedie in solidariteit met de Fransen, opdat vrede, liefde en menswaardigheid mogen overwinnen!"

Frankrijk heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, voor zaterdag, zondag en maandag. Alle vlaggen in het hele land zullen dan halfstok hangen. Premier Manuel Valls heeft dat vrijdag aangekondigd na de aanslag in Nice.

De Franse president François Hollande is vrijdagmorgen bijeen met de defensieraad. Het crisisoverleg brengt premier Manuel Valls, de minister van Defensie Jean-Yves Le Driant en de top van de strijdkrachten bijeen. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve neemt vanuit Nice deel aan het overleg.

De dertiende etappe van de Tour de France gaat gewoon door. De beveiliging is volgens de organisatie al maximaal. De organisatie betuigt wel haar medeleven met de slachtoffers van de aanslag.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zegt dat de aanslag in Nice 'helaas' opnieuw het belang toont van een internationale aanpak van terrorisme en de strijd tegen het kalifaat.
Schoof spreekt van een laffe aanslag en 'weer onschuldige slachtoffers'.

Tweede Kamerleden hebben vrijdag geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. Een vrachtwagen reed daar in op mensen die de Franse feestdag Quatorze Juillet vierden. Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib: "Wat een verschrikkelijke en laffe aanslag op Frankrijk. Wens slachtoffers, nabestaanden en het Franse volk veel sterkte toe."

Fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra: "Wij leven intens mee met de Fransen, die opnieuw met een vreselijke aanslag worden geconfronteerd. Wat een feestdag had moeten zijn, is een dag van verdriet geworden. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden."

D66-leider Alexander Pechtold laat weten: "Met deze aanslag op de avond van de Franse nationale feestdag is het land opnieuw in het hart geraakt. Hoe moeilijk soms ook en hoezeer woorden vlak na zo'n gruweldaad vaak machteloos klinken, wij buigen niet voor terreur."

Koning Willem-Alexander heeft gereageerd op de aanslag in Nice. "Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren," staat in een verklaring.

Het aantal doden is opgelopen tot 84. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdag meegedeeld. Van achttien gewonden is de toestand kritiek.

Rihanna laat weten dat haar geplande concert van vrijdagavond in Nice niet doorgaat. De Amerikaanse zangeres was ook donderdag al in de Franse stad.

"Vanwege de tragische gebeurtenissen in #Nice gaat mijn concert dat gepland stond voor 15 juli in het Allianz Stadion niet door", liet de zangeres weten via Instagram, nadat de burgemeester van Nice al had aangekondigd dat het concert was geannuleerd. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families", schreef Rihanna verder bij een plaatje van de Franse vlag met daar een hartje omheen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de hele nacht contact gehad met de autoriteiten in Nice, maar heeft geen meldingen ontvangen over Nederlandse slachtoffers. Ook heeft niemand zich gemeld die daar nog iemand mist, zegt een woordvoerster.

Ook de alarmcentrale van de ANWB zei dat er nog geen berichten zijn ontvangen over betrokken Nederlanders.

Buitenlandse Zaken heeft via het consulaat nauw contact met de lokale autoriteiten en met de alarmcentrale van de ANWB.

Via de site van het Rode Kruis ikbenveilig.nl hebben zestig mensen zich gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Een woordvoerster kon niet zeggen of dit allemaal Nederlanders betreft.

Lege straten van Nice. Beeld ap
Lege straten van Nice.Beeld ap

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt in een reactie op de gebeurtenissen in Nice van 'opnieuw een wrede en afschuwelijke misdaad tegen de menselijkheid'. "We moeten gezamenlijk onze vuist nog krachtiger ballen tegen de epidemie van terroristisch geweld," zegt de bewindsman. Hij liet ook weten mee te leven met het Franse volk.

Koenders heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault. Vanuit Chili, waar Koenders op werkbezoek is, zegt hij verder: "Meer dan ooit moeten we ons als samenleving verenigen en niet uiteen laten spelen door de angst. Dat is juist het doel van degenen die deze gruwelijke misdaden plegen."

Frankrijk gaat zijn aanvallen in Syrië en Irak intensiveren, aldus president François Hollande. Volgens de president moet Frankrijk zich blijven verdedigen tegen bedreigingen.

Frankrijk verlengt de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met drie maanden. onderdag had Hollande nog gezegd dat er een eind zou komen aan de noodtoestand.

null Beeld afp
Beeld afp

Bij de aanslag vielen zeker 80 doden en tientallen gewonden. Dit is wat we verder weten van de gebeurtenis donderdagavond in nice.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden