NHM heeft geen gebouw, maar wel al een boek

De Zuiderkerk. Foto ANP Beeld
De Zuiderkerk. Foto ANP

AMSTERDAM - Het Nationaal Historisch Museum (NHM) heeft nog geen gebouw, maar wel al een boek. In de Zuiderkerk in Amsterdam presenteerde de instelling woensdag de publicatie Schetsen voor een Nationaal Historisch Museum.

Het boek toont een aantal ontwerpen voor een Nationaal Historisch Museum in Nederland. De publicatie is het resultaat van een samenwerking tussen het NHM en het Berlage Instituut. ,,Het doel van het boek is ons denken over architectuur te delen met een groot publiek'', aldus directeur Valentijn Byvanck.

Het is volgens Byvanck niet zo dat een van de schetsen ook daadwerkelijk gerealiseerd moet worden. ,,Het zet alleen aan tot het denken wat een museum is.'' Het kabinet zette in oktober een streep door de nieuwbouwplannen van het NHM in Arnhem. Het museum moest in een virtuele omgeving verder om het historische besef en de kennis over de geschiedenis van Nederland te vergroten.

Byvanck verwacht echter dat het fysieke gebouw er wel komt met steun van private partijen of lokale overheden. ,,We zijn niet actief op zoek, maar we praten wel met een aantal partijen. We wachten hun voorstellen af. We zullen dit jaar zien wat eruit komt.''

Studenten van het Berlage Instituut maakten in het afgelopen jaar schetsen voor het nieuwe museum. Drie jonge architectenbureaus, 51N4E, Monadnock en Baukuh, leverden ontwerpen voor een groot openbaar gebouw dat past in de 21ste eeuw.

Uitgangspunt was dat een museum ingesteld is op veel bezoekers, waar extra aandacht is voor de ruimtes voor circulatie, consumptie en ontspanning. Zo ontwierp architectenbureau 51N4E de 'hal van de historie', bestaande uit een enorme hal en een wand met kamers. In de hal moeten voorwerpen zo groot als een vliegtuig hun plek kunnen vinden, terwijl in de kamertjes kleinschalige exposities te zien moeten zijn.(ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden