NHG trekt Ranbaxy-advies terug

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft vandaag het advies aan huisartsen om 'geen Ranbaxy' op recepten te vermelden teruggetrokken.

Het laboratorium van Ranbaxy in New Delhi. Beeld Reuters
Het laboratorium van Ranbaxy in New Delhi.Beeld Reuters

De NHG adviseerde de leden gisteren nog om de melding op nieuwe recepten voor generieke geneesmiddelen te zetten om ongeruste patiënten tegemoet te komen. Volgens een woordvoerster bleek dat te stellig. 'Dat was een onjuiste interpretatie van het IGZ-advies', liet ze weten.

In plaats daarvan adviseert de NHG huisartsen nu om contact op te nemen met de apotheek of zorgverzekeraar als patiënten aangeven geen vertrouwen in hun medicatie te hebben omdat die van Ranbaxy afkomstig is.

Importverbod
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kondigde vrijdag een importverbod af voor bepaalde grondstoffen afkomstig van een fabriek van de Indiase geneesmiddelenfabrikant Ranbaxy, maar liet ook weten dat geneesmiddelen die al in de markt zijn veilig kunnen worden gebruikt. Volgens de inspectie is de maatregel puur uit voorzorg en gaat het om grondstoffen afkomstig van één productielocatie. De inspectie wacht de uitkomst van een Europees onderzoek naar de Indiase fabrikant af.

De maatregel van de IGZ heeft tot veel vragen geleid bij patiënten, maar daarvoor was ook al ongerustheid ontstaan bij patiënten naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur, donderdag, over Ranbaxy.

Vertrouwen
Volgens apothekersvereniging KNMP hebben de patiënten het vertrouwen in medicijnen van Ranbaxy verloren. Apothekers weten zich bovendien geen raad met hun voorraden Ranbaxy-medicijnen en door patiënten ingeleverde middelen van de Indiase producent.

Het bijwerkingencentrum Lareb liet woensdag weten de afgelopen 8 jaar 293 meldingen te hebben ontvangen van gebruikers van Ranbaxy-medicijnen. De bijwerkingen die de patiënten meldden verschillen niet met die van vergelijkbare producten van andere fabrikanten. Ook komt de aard van de gemelde bijwerkingen overeen met de informatie in de bijsluiters, aldus het Lareb.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden