Ngo's: drugsbeleid VN is faliekant mislukt

Het antidrugsbeleid dat de Verenigde Naties al tien jaar uitvoert, is een complete mislukking, stellen bijna tweehonderd organisaties die zich wereldwijd met drugsproblematiek bezighouden.

Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

De productie, verkoop en het gebruik van drugs zijn hoger dan ooit tevoren, terwijl de situatie alleen maar verslechtert door het antidrugsbeleid dat de Verenigde Naties sinds 2009 voeren, onder het motto: 'Een drugsvrije wereld, we kunnen het.'

Die bikkelharde conclusie stellen 174 ngo's in een lijvig rapport over de strijd tegen drugs. De organisaties willen daarmee de ogen openen van degenen die het VN-beleid in maart 2019 in Wenen zullen beoordelen en het nieuwe beleid moeten vaststellen.

Het rapport stemt somber: de productie van opium en cocaïne heeft in tien jaar recordhoogtes bereikt. Het aantal drugsgebruikers nam toe met een derde, het aantal wereldwijde cannabisgebruikers zelfs met 136 procent. Sinds 2009 kwamen er liefst 800 nieuwe drugssoorten op de markt.

De jaarlijkse omzet van de mondiale drugshandel wordt geschat op 370 tot 570 miljard euro, wat zorgt voor een continue stroom zwart geld dat moet worden witgewassen. Het aantal drugsdoden is tussen 2011 en 2015 met 145 procent toegenomen, naar 450.000.

Geweld en corruptie
Het beleid van de VN is vooral gericht op het met repressieve maatregelen inperken van de productie en handel in drugs. Het heeft allemaal een averechts effect, stelt het rapport. In plaats van de omvang van de internationale drugsmarkt te verkleinen, zorgen de maatregelen juist voor meer geweld, instabiliteit en corruptie, en daarbij voor grotere ver­diensten en militarisering van conflicten.

Als voorbeeld noemt het rapport Afghanistan, dat 86 procent van alle opium verbouwt. Door opiumgewassen te vernietigen, zoals VN-beleid is, zijn de criminaliteit en de macht van milities als de Taliban toegenomen.

570

De mondiale jaaromzet van de drugshandel wordt geschat op 370 tot 570 miljoen euro, geld dat moet worden witgewassen

Ook de buitenwettelijke executies op de Filipijnen en de bloedige strijd tussen Mexicaanse kartels zijn volgens het rapport (deels) het gevolg van het beleid van de VN.

Voorlichting geven
De onderzoekers concluderen dat de VN zich moet losmaken van een systeem waarin straf centraal staat. Ze wijzen op de positieve effecten van methoden die ook in Nederland worden gebruikt, zoals het beschikbaar maken van drugstests en voorlichten over de risico's van drugsgebruik.

De onderzoekers beseffen wel dat de kans klein is dat de VN het beleid zal aanpassen: in veel landen is een progressief drugsbeleid niet bespreekbaar.

145%

Het aantal drugsdoden is tussen 2011 en 2015 met 145 procent toegenomen, naar 450.000

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden