NFI vindt geen sporen andere dader op blouse weduwe

AMSTERDAM - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op de blouse van het slachtoffer van de Deventer moordzaak geen andere DNA-sporen gevonden dan van de vrouw zelf en van de voor de moord veroordeelde Ernest Louwes. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Louwes eerder tot twaalf jaar cel voor het doden van de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer. Het misdrijf gebeurde in september 1999. Louwes fungeerde destijds als executeur-testamentair van de vrouw.

De Hoge Raad besloot dinsdag nader onderzoek in deze kwestie te doen. Het hoogste rechtscollege van Nederland onderzoekt een verzoek van Louwes om de Deventer moordzaak te heropenen. Hij heeft het plegen van de moord altijd ontkend.

De advocaat van Louwes, Geert-Jan Knoops, reageerde dinsdag nog hoopvol op een goede afloop voor zijn cliënt. De raadsman baseerde dat onder meer op het rapport dat het NFI zeer recent heeft aangeleverd en dat volgens hem gunstig is voor Louwes. Hij wees daarbij op het nieuwe onderzoek van de blouse weduwe Wittenberg. ''Op 22 plaatsen is nieuw onderzoek uitgevoerd. Daaruit is geen enkele aanwijzing tegen Louwes naar voren gekomen'', concludeerde Knoops.

In een verduidelijking over dit onderzoek geeft het OM woensdag een andere uitleg aan de resultaten van het NFI. Het nieuwe onderzoek is gedaan op 22 nieuwe, niet onderzochte plaatsen. Dat gebeurde nadat de klusjesman van Wittenberg door sommigen als mogelijke dader van de moord op de weduwe werd aangewezen. ''Dit onderzoek had tot doel te achterhalen of er ook DNA op de blouse gevonden kon worden van een ander persoon dan het slachtoffer of de veroordeelde'', verduidelijkt het OM. Zulke sporen zijn volgens justitie na het toepassen van een ''extreem gevoelige onderzoeksmethode'' niet gevonden.

Eerder trof het NFI wel verschillende DNA-sporen van Louwes op de blouse van Wittenberg aan die de overtuiging van justitie alleen maar heeft vergroot dat de juiste man voor de moord is veroordeeld. Deze eerdere resultaten blijven onverkort van kracht, benadrukt het OM woensdag. Justitie ziet in tegenstelling tot Knoops dus geen ontlastende informatie in het NFI-rapport voor Louwes. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden