'News of the World luisterde moeder vermoord meisje af'

De moeder van een destijds 8-jarig meisje dat in 2000 werd ontvoerd en vermoord, is waarschijnlijk afgeluisterd door journalisten van de Britse tabloid News of the World.

Rebekah Brooks (links), destijds hoofdredacteur van News of the World, en Sara Payne, moeder van de ontvoerde en vermoorde Sarah op een foto uit 2002. Beeld AP
Rebekah Brooks (links), destijds hoofdredacteur van News of the World, en Sara Payne, moeder van de ontvoerde en vermoorde Sarah op een foto uit 2002.Beeld AP

Dat meldt The Guardian vandaag, op basis van informatie uit het politieonderzoek. De politie in Groot-Brittannië doet onderzoek naar het illegaal afluisteren van telefoons en hacken van voicemails door journalisten van News of the World en andere kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch. Vanwege het schandaal is News of the World onlangs opgeheven.

Rebekah Brooks, destijds hoofdredacteur en later uitgever van News of the World, heeft in alle toonaarden ontkend dat ze op de hoogte was van de afluisterpraktijken. Deze nieuwe ontwikkeling haalt haar verklaringen mogelijk onderuit. Sara Payne, de moeder van de in 2000 vermoorde Sarah, kreeg van Brooks een telefoon, om in contact te blijven met voorvechters van haar zaak. De ontvoering werd breed uitgemeten in News of the World destijds, en Payne schreef zelfs een column in de laatste editie van de krant. Daarin bedankt ze de medewerkers van de krant als 'goede en vertrouwde vrienden'.

Column

Nu melden vrienden van Payne The Guardian dat ze 'kapot en diep teleurgesteld' is na het nieuws dat ze wellicht afgeluisterd is. Eerder dacht de politie dat ze niet werd afgeluisterd, maar nu vond men informatie over de gegeven telefoon in de aantekeningen van Glenn Mulcaire, de privédetective die News of the World inhuurde om telefoons af te luisteren.

Onderzoek

Het schandaal heeft een aantal mensen uit de top van News Corporation, het bedrijf van Murdoch, hun baan gekost. Ook stapte de top van de politie op, na verschillende onthullingen over het afluisteren van bekende Britten en politici. Ook werd de voicemail gekraakt van Milly Dowler, een eerder ontvoerd en later vermoord teruggevonden schoolmeisje. Naast het politieonderzoek loopt er een parlementair onderzoek naar het afluisterschandaal, en is er een speciale commissie ingesteld om te onderzoeken of de media in Groot-Brittannië niet aan banden gelegd moeten worden middels strengere wetgeving.

De laatste editie van News of the World, die op 10 juli verscheen. © EPA Beeld
De laatste editie van News of the World, die op 10 juli verscheen. © EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden