New York zet extra agenten in om criminaliteit tegen te gaan

De burgemeester en de politiecommissaris van New York gaan meer agenten inzetten op straat. Met die maatregel proberen ze de stijging van het aantal moorden en schietpartijen in de stad tegen te gaan.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio (links) spreekt zijn korps toe. Beeld afp
De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio (links) spreekt zijn korps toe.Beeld afp

Zo'n 330 politiemensen die zich normaal gesproken met administratieve taken bezighouden, zullen nu patrouilleren in tien wijken die met een hoge graad van criminaliteit te kampen hebben. Het gaat vooral om buurten in de stadsdelen Brooklyn en The Bronx, maar ook in sommige delen van Queens en Staten Island komt meer blauw op straat.

Al 451 schietpartijen dit jaar
Volgens de NYPD is de maatregel nodig omdat de criminaliteit in de stad opnieuw aan het toenemen is. Er hebben zich dit jaar al 451 schietpartijen voorgedaan in New York, tegenover 428 in dezelfde periode in 2014. Het aantal moorden is gestegen van 121 naar 143.

'We zullen deze nieuwe aanpak net zo lang voortzetten tot we weer een daling zien', verklaarde politiecommissaris Bill Bratton. 'New York is van alle grote steden in Amerika een van de veiligste, maar jammer genoeg is het niet voor alle gemeenschappen even veilig.'

Ook vorig jaar stuurde de New Yorkse politie wegens de toenemende criminaliteit extra agenten de straat op. Toen zorgde die maatregel voor een terugval van het aantal moorden met 13 procent en van het aantal diefstallen met 22 procent.

Burgemeester Bill de Blasio stelt dat de huidige toename van het aantal moorden en schietpartijen vooral toe te schrijven is aan enkele bendes. Hij benadrukte dat het algemene misdaadcijfer in de stad met 6,8 procent is gedaald in vergelijking met vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden