New York wil Airbnb-verhuur aan banden leggen

New York wil de verhuur van woningen via Airbnb aan banden leggen. De Amerikaanse staat heeft een wet aangenomen die het eigenaren verbiedt om woningen voor korter dan 30 dagen te verhuren. Op overtreding van de wet staat een boete van duizend dollar en bij herhaling zelfs 7.500 dollar.

Beeld ANP

Het is in New York al verboden om delen van een woning te verhuren. De staat wil op die manier voorkomen dat mensen illegale hotels runnen.

"Het is belangrijk om te weten wie je buurman is. Als mensen hun appartement verhuren via Airbnb, krijg je vreemden naast je", zegt Statenlid Linda Rosenthal tegen New York Daily News. "Dan kun je elke avond een ander naast je hebben slapen en dat doorbreekt het gevoel van gemeenschapszin in een gebouw. Dat kan gevaarlijk zijn."

Airbnb protesteert fel tegen de wet, die overigens nog ondertekend moet worden door de gouverneur van de staat, Andrew Cuomo. Woordvoerder van Airbnb Josh Meltzer noemt de beslissing 'teleurstellend, maar niet verrassend'. "Dit is enkel ten gunste van de hotelindustrie. New Yorkers die op deze manier de eindjes aan elkaar wisten te knopen, worden nu de dupe", aldus Meltzer tegen TechCrunch.

Amsterdam
Het aantal toeristen dat via Airbnb accommodatie huurt in Amsterdam is sinds 2013 vertienvoudigd. Het afgelopen jaar stelden verhuurders hun woning gemiddeld 28 dagen open voor verhuur en verdienden daarmee gemiddeld 3.800 euro. Eenderde gebruikt de extra inkomsten om rond te kunnen komen.

Vorige week liet burgmeester Van der Laan zich ontvallen met de gedachte te spelen Airbnb-verhuur in sociale woningen toe te staan. Het wordt daarin echter niet gesteund door het college, zo bleek woensdag. Wethouder Laurens Ivens noemde het plan 'onwenselijk'.

Woningbouwcorporatie De Key werkt wel aan een proef waarbij huurders hun huis op Airbnb mogen zetten, zo werd begin deze maand bekend. Studenten mogen hun woning voor maximaal dertig dagen aan toeristen verhuren.

Daarmee zou De Key de eerste woningbouwcorporatie zijn die vakantieverhuur van sociale huurwoningen expliciet toestaat. De gemeente wil het experiment, dat eind dit jaar in moet gaan, tegenhouden.

Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten. Sindsdien is het bedrijf explosief gegroeid. Het succes zorgt voor toenemende kritiek. Zo leidt de continue wisseling van toeristen in de verhuurde huizen tot geluidsoverlast voor andere bewoners.

Voorstanders van Airbnb in New YorkBeeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden