New York: overstroming dreigt door Irene

Door de orkaan Irene dreigt er serieus overstromingsgevaar voor Long Island en delen van de stad New York. Dat heeft de directeur van het National Hurricane Center Bill Read gisteren zegd.

Redactie
Mensen vullen zandzakken ter voorbereiding op de orkaan Irene Beeld getty
Mensen vullen zandzakken ter voorbereiding op de orkaan IreneBeeld getty

Door de orkaan kan vandaag - als Irene New York bereikt - een stormvloed ontstaan met golven van tussen de 1 en 2,5 meter hoog. Daardoor kunnen delen van de stad onder water komen te staan. 'Het vormt zeker een risico', zei Read. Hij benadrukte dat juist dit gevaar de reden is waarom de autoriteiten de evacuatie hebben gelast van 370.000 New Yorkers uit de laagst gelegen gebieden van de stad.

Openbaar vervoer
In New York is het complete openbaarvervoerstelsel gisteren tot stilstand gekomen. Om 18.00 uur Nederlandse tijd reden de laatste metro's en bussen uit om hun ronde te doen. Ook de luchthavens en belangrijke bruggen werden gesloten. In de stad is het nu veel stiller op straat.

De regen die voorafging aan de orkaan kwam met bakken uit de hemel. Burgemeester Bloomberg riep gisteren nogmaals iedereen op gehoor te geven aan de evacuatieplicht. Wie dat niet zou doen, is volgens hem 'gevaarlijk en dom' bezig. Irene is een levensbedreigende storm, waarschuwde hij.

Groot en gevaarlijk
Ook Janet Napolitano, minister van Binnenlandse Veiligheid, zei gisteren dat Irene 'groot en gevaarlijk' is, en dat de mensen de dreiging serieus moeten nemen. President Obama heeft gistermiddag overleg gevoerd met de hulpdiensten om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

Irene kwam rond 13.15 uur Nederlandse tijd aan land in de staat North Carolina. Honderdduizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten, en al snel kwamen de eerste meldingen van schade binnen. Een deel van een hotel stortte in, een pier werd weggeslagen. Een man kwam om het leven toen een tak op hem viel.

Miljarden
Er wordt gevreesd dat de schade in de miljarden zal lopen, nu Irene in noord-oostelijke richting naar een van de dichtstbevolkte gebieden van de Verenigde Staten trekt. Er wonen zo'n 65 miljoen mensen in het gebied dat te maken zal krijgen met Irene.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden