Review

New York, I love you ***

null Beeld

Regie: Jiang Wen, Mira Nair, Yvan Attal, e.a.
Met: Bradley Cooper, Natalie Portman, Shia LaBeouf, Orlando Bloom, Christina Ricci

New York, I love you is het tweede deel (na Paris, Je t'aime) van de serie Cities in love, episodefilms met korte liefdesverhalen uit wereldsteden. De spelregels zijn overzichtelijk: de regisseurs krijgen niet meer dan twee dagen voor de opnamen en vervolgens een week voor de montage en hun fragment mag de acht minuten niet overschrijden. Er zijn in totaal tien regisseurs en nog een extra, overkoepelende regisseur die de fragmenten verbindt.

Het resultaat is een film met heel veel bekende acteurs, een aantal geslaagde en minder geslaagde verhalen en, voor New Yorkliefhebbers, hun favoriete stad als schitterend filmdecor. De makers vergelijken hun films graag met episodische films als Babel, Magnolia en Short cuts, maar die vergelijking gaat echt niet op. Die films hebben een weliswaar fragmentarische structuur, maar die wordt door de meesterhand van de regisseur bij elkaar gehouden en dat is nu net wat ontbreekt in New York, I love you (en in voorganger Paris, Je t'aime).

Het wordt weliswaar niet meer dan de som der delen, maar er valt genoeg te genieten, al was het maar vanwege de stoet opmerkelijke acteurs die in deze bundel korte verhalen voorbijkomt.

We zien Natalie Portman als een chassidische bruid aan de vooravond van haar huwelijk in gesprek met een Indiase diamanthandelaar (Irrfan Khan) en er is een kort moment van intimiteit waarin deze twee werelden elkaar raken. Mooi gespeeld, mooi geregisseerd (door Mira Nair) en misschien kenmerkend voor New York, een immigrantenstad waar nieuwe bewoners op het hart wordt gedrukt dat ze hun eigen identiteit moeten behouden.

Opvallend is een aantal verhaallijnen die beginnen met vreemdelingen die elkaar rokend buiten een restaurant aantreffen: het rookverbod blijkt een godsgeschenk voor scenaristen te zijn.

De grootste ster van de film is New York zelf, het ultieme filmdecor. Niet dat we de stad zien zoals we hem nog nooit hebben gezien, daarvoor hebben te veel grote regisseurs al de stad afgestruind. Net als de wandelaar door de eindeloze straten van de stad krijg je in New York, I love you kleine fragmenten van levens mee, waardoor je je even figurant in een opwindend epos mag wanen. (MARK MOORMAN)

Website New York, I love you

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden