New Orleans houdt adem in

(c) Het Parool Beeld
(c) Het Parool

MIAMI - Inwoners van New Orleans die door de orkaan Katrina hun huis zijn kwijtgeraakt en nog altijd in 2.700 stacaravans en noodwoningen langs de kust wonen, worden zondag voor alle zekerheid geëvacueerd.

Hun behuizing is extra kwetsbaar is voor het verwachte natuurgeweld, nu de storm Gustav weer is aangezwollen tot een orkaan. Nadat Gustav over land was afgezwakt tot een tropische storm werden gisteravond weer windsnelheden boven de 120 kilometer per uur gemeten.

De orkaan stevent nog steeds op de Caymaneilanden en Cuba af en zal over enkele dagen op een nog onbekend deel van de Amerikaanse Golfkust aanlanden.

Het was gisteren precies drie jaar geleden dat de orkaan Katrina rampspoed bracht over New Orleans en orkaanwatchers zeggen dat er vijftig tot zestig procent kans is dat de stad min of meer zware stormen over zich heen zal krijgen.

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans zei 'binnen 72 uur' een beslissing te nemen over de noodzaak van uitgebreidere evacuatie. Die zal voor de burgers verplicht worden.

Gustav heeft op zijn verwoestende pad over Hispaniola, het eiland dat gedeeld wordt door Haïti en de Dominicaanse Republiek, 67 levens geëist. In Jamaica, waar hij vrijdag over trok, werden vier doden gemeld.

Er werden legerhelikopters ingezet om 31 mensen te redden die door overstromingen in het nauw waren gekomen.

Het olieconcern Shell is bezig met de evacuatie van al zijn personeel uit de Golf van Mexico en het stilleggen van de productie. In totaal werden de afgelopen twee dagen al 750 mensen aan land gebracht, de overige 600 volgen vandaag. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden