New Delhi geteisterd door een dikke deken van smog

De luchtkwaliteit in de Indiase hoofdstad New Delhi is dankzij het opsteken van de wind dinsdag een fractie beter dan maandag, maar de noodtoestand vanwege de giftige smog is nog altijd van kracht.

Om aantasting van de Taj Mahal door de smog te voorkomen zijn luchtzuiverings­systeamen geplaatst.  Beeld AFP
Om aantasting van de Taj Mahal door de smog te voorkomen zijn luchtzuiverings­systeamen geplaatst.Beeld AFP

De smog is nog altijd geclassificeerd als ‘gevaarlijk’ in de stad die 20 miljoen inwoners telt. Het aantal piepkleine deeltjes dat diep in de longen doordringt, is ook vandaag nog vijf keer hoger dan de veilige limiet.

Smog is niets nieuws in India. Naar deze tijd van het jaar wordt zelfs dikwijls verwezen als ‘het luchtvervuilingsseizoen’, als een door de mens veroorzaakte tegenhanger van het orkaanseizoen. Maar zo extreem als het vooral maandag was, is het in jaren niet geweest. De dikke zichtbare deken van kankerverwekkende stofdeeltjes in de lucht, die prikken in de ogen en tot kortademigheid leiden, was gisteren aanleiding voor het stadsbestuur om de noodtoestand af te kondigen. Scholen zijn gesloten, bouwwerkzaamheden en vuilverbranding zijn gestaakt. Mensen wordt aangeraden binnen te blijven.

Om en om de weg op

Om de smogvorming tegen te gaan is het al vaker gebruikte roulatiesysteem voor het wegverkeer in werking gezet. Dat houdt in dat auto’s om de dag de weg op mogen, afhankelijk van of hun nummerbord eindigt met een even of een oneven getal.

Om de Taj Mahal in de stad Agra te beschermen tegen aantasting door de smog zijn bij het iconische gebouw, op 250 kilometer van de hoofdstad, luchtzuiveringssystemen ingezet.

Of de ad-hocingrepen veel uithalen, is niet duidelijk. Verondersteld wordt dat auto’s niet de hoofdoorzaak zijn van de smog, maar dat het een com­binatie is van voertuigen, de zware industrie en het jaarlijkse in brand steken van rijstvelden in voorbereiding voor het zaaiseizoen.

Politieke twistappel

Lokale en landelijke overheden wijzen naar elkaar als het gaat om de vraag wie de verantwoordelijkheid heeft voor het aanpakken van het smogprobleem, wat de luchtverontreiniging tot een politieke twistappel maakt. Het Indiase Hooggerechtshof oordeelde gisteren vernietigend. Volgens het hof komen de overheden niet verder dan gimmicks en schieten zij tekort in de aanpak van de smog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden