Neuroloog op non-actief na haastige diagnosen

Neuroloog Sanders uit Breda moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per direct zijn werk neerleggen. Volgens de inspectie is de veiligheid van zijn patiënten in gevaar. De IGZ stapt naar de tuchtrechter. Zolang die geen uitspraak heeft gedaan, mag de neuroloog niet werken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Na een melding van het Amphia Ziekenhuis, waar de neuroloog tot februari 2012 werkte, werd een onderzoek ingesteld.

De neuroloog bleek vaak haastige en onjuiste diagnosen te stellen en behandelde niet conform de richtlijnen en standaarden van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Ook schortte er nogal wat aan zijn communicatie: die was vaak onvolledig en niet consequent, bleek uit het onderzoek.

Ook op het gebied van medisch ethisch handelen schoot de neuroloog tekort, volgens de inspectie. Bij meerdere patiënten zijn onnodige schadelijke bijwerkingen opgetreden.

De neuroloog werkte tot februari 2012 in het Amphia Ziekenhuis in Breda en werkte eind vorig jaar in het Lievensberg ziekenhuis. Daar werkte hij, op verzoek van de IGZ, onder toezicht, omdat er al een onderzoek liep naar zijn werk. Het onderzoeksrapport is overigens nog niet compleet, maar gezien de ernst ervan acht de inspectie het noodzakelijk om toch nu al in te grijpen.

De neuroloog heeft aan de inspectie gemeld dat hij zich niet herkent in de tekortkomingen die de NVN schetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden