Netwerk moet activiteiten slavernijverleden bundelen

Er komt een coördinatiepunt Landelijk Netwerk Slavernijverleden dat activiteiten over het slavernijverleden moet verbinden en zichtbaar maken.

Een bezoeker bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark. Beeld anp
Een bezoeker bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark.Beeld anp

Het coordinatiepunt is een landelijk vervolg op het Netwerk Slavernijverleden Amsterdam (NSV) dat mede dankzij financiele steun van de gemeente tot stand is gebracht. In het landelijk netwerk zijn slavernij-instituut Ninsee, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Amsterdam Museum, het Bijlmer Parktheater en de Vrije Universiteit (VU) verenigd.

Verbinding
De belangrijkste taak van het nieuwe netwerk is de activiteiten die er al op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn te verbinden en zichtbaarder te maken. Namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft minister Bussemaker daar 260.000 euro voor beschikbaar gesteld. Daar kan tot en met eind 2019 gebruik van gemaakt worden.

Het netwerk is de tweede investering vanuit overheidswegen die de overheid in korte tijd doet in het slavernijverleden, discussie daarover en onderzoek ernaar. Het Ninsee kreeg begin deze maand ook al een "royale subsidie" van het ministerie va Sociale Zaken. Dat geld gaat gebruikt worden voor een nieuw onderzoek: een historische studie naar het debat in het parlement over de afschaffing van de slavernij.

Keti Koti
Deze maand zijn in heel Amsterdam activiteiten geweest die herinnerden aan slavenhandel en slavernij in Suriname en op de Antillen. Zaterdag vindt in het Oosterpark de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats, nu 154 jaar geleden. Aansluitend is er festival Keti Koti.

Lees hier een interview met Ninsee-directeur Antoin Deul dat eerder deze maand in Het Parool stond: 'Goed om slavernijverleden overal te herdenken'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden