Nettoloon stijgt maar er zijn wel grote verschillen

De meeste Nederlanders krijgen dit jaar iets meer te besteden. Dankzij de belastingverlagingen van het kabinet gaan bijna alle Nederlandse werknemers erop vooruit. Er zijn wel grote verschillen in wat mensen overhouden in hun portemonnee.

Tweeverdieners profiteren flink, terwijl eenverdieners in sommige gevallen juist moeten inleveren Beeld anp
Tweeverdieners profiteren flink, terwijl eenverdieners in sommige gevallen juist moeten inleverenBeeld anp

Dat stelde loonstrookverwerker ADP woensdag op basis van eigen berekeningen. Minimumloners krijgen er in januari netto 76 euro per maand bij, voor iemand met een modaal inkomen (2816 euro) bedraagt het voordeel 69 euro per maand. Wie anderhalf keer modaal verdient loopt het voordeel bijna helemaal mis. Zij krijgen er slechts 6 euro per maand bij, omdat een heffingskortingsvoordeel voor hen niet speelt. Tweemaal modaal mag rekenen op 52 euro extra per maand.

Volgens directeur Martijn Brand van loonstrookverwerker ADP Nederland profiteren tweeverdieners flink, terwijl eenverdieners in sommige gevallen juist moeten inleveren. Wat twee identieke gezinnen - met eenzelfde rijtjeshuis en hetzelfde totale brutoloon - overhouden, kan hierdoor soms meer dan 3000 euro per jaar van elkaar afwijken.

Hyptoheekrenteaftrek
Een gezin waarvan beide partners werken, profiteert namelijk veel meer van de door de overheid aangepaste heffingskortingen en arbeidskortingen dan een familie met waar hetzelfde inkomen door één kostwinner wordt opgebracht. Brand wijst ook op veranderde regelgeving voor de hypotheekrenteaftrek en de verhogingen van de kinderbijslag en kinderopvangtoeslag.

In het geval van een gezamenlijk bruto maandinkomen van 5000 euro, kunnen tweeverdieners met kinderen er bijvoorbeeld wel meer dan 2500 euro netto per jaar op vooruit gaan. Een eenverdienersstel zonder kinderen dat evenveel loon binnenkrijgt, moet het in dit voorbeeld van Brand met ruim 500 euro minder doen dan in 2015.

Ambtenaren
De werknemers profiteren ervan dat heffingskortingen, belastingtarieven en de indeling van de belastingschijven gunstiger uitpakken. Vooral ambtenaren krijgen meer op hun rekening. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, gaan er met een positief verschil van 111 euro per maand netto het meeste op vooruit.

Voor sommige mensen zit er wel een addertje onder het gras, waarschuwt ADP. Diverse huizenbezitters kunnen door veranderde regelgeving minder hypotheekrente aftrekken. Dit speelt vooral bij werknemers met een bruto maandsalaris tussen de 4500 en 5150 euro. Zij kunnen op jaarbasis honderden euro's minder aftrekken.

ADP, dat maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlanders verzorgt, is bij de berekeningen uitgegaan van het loon in januari. Door het late akkoord in Den Haag over het belastingplan wijzigen de nettolonen per 1 april opnieuw. Dan valt het voordeel voor werknemers een paar euro's lager uit dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Werkgeverslasten
Een modaal salaris levert dan weer 4 euro per maand in ten opzichte van het nettoloon in het eerste kwartaal. De meeste mensen gaan er in 2016 dus nog steeds op vooruit. Voor anderhalf keer modaal valt het voordeel van januari vanaf april wel weer helemaal weg.

De werkgeverslasten pakken dit jaar overigens hoger uit. Volgens ADP zijn bedrijven in het algemeen meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan vorig jaar. Een aantal premies gaat omhoog, enkele bijdragen dalen. Per saldo betekent dat iets hogere kosten. Alleen in de bouwsector dalen de werkgeverslasten.

Ouderen
Bekeken naar sectoren waarin mensen werkzaam zijn, komen ambtenaren er het meest gunstig vanaf. Dit komt omdat zij dit jaar aanzienlijk minder pensioenpremie betalen, mede door de afschaffing van het aanvullend partnerpensioen. Zaken als het opschroeven van cao-lonen zijn niet in de berekeningen meegenomen, aldus Brand.

Voor ouderen geldt volgens ADP dat de aanvullende pensioenen iets lager uitvallen dan in 2015. Maar doordat ouderen profiteren van onder meer een hogere heffingskorting en meer AOW, gaan zij er per saldo wel iets op vooruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden