PlusInterview

Netmanager: ‘Grootste slachtoffer van dit idiote plan van Slob is de kijker’

Het kabinet wil jongerenzender NPO 3 ombouwen voor regionale omroepen. Netmanager Suzanne Kunzeler is daar niet over te spreken. ‘ Deze plannen raken niet alleen jongeren, maar heel Nederland.’

Suzanne Kunzeler Beeld ANP Kippa
Suzanne KunzelerBeeld ANP Kippa

De eerste gedachte van Suzanne Kunzeler bij het lezen van de brief van mediaminister Arie Slob met daarin de plannen voor een ‘modernere’ NPO? “Wat een bizar broddelwerk – en niet alleen omdat er meer dan honderd taal- en stijlfouten in staan. Inhoudelijk is het helemáál een ramp.”

Het kabinet wil dat de publieke omroep per 2022 met reclame voor 20.00 uur stopt en jongerenzender NPO 3 een kanaal wordt voor regionale omroepen. Het betekent na een besparing van 250 miljoen in de afgelopen jaren, opnieuw een monsterbezuiniging. In een rapport van de door Den Haag in het leven geroepen visitatiecommissie kreeg het publieke bestel nog alle lof toegezwaaid. “Dan verschijnt vervolgens een brief, waarin dat allemaal wordt ontkend. Idioot!”

Kunzeler geeft toe dat ‘haar’ NPO 3 in 2014 door een dal ging. Twee belangrijke redenen: De Wereld Draait Door verhuisde naar vlaggenschip NPO 1 en Talpa ging er met de rechten van de Champions League vandoor. Met programma’s als Zondag met Lubach, First Dates en De Luizenmoeder en thema-avonden (zo is de dinsdag met titels als Vier handen op één buik vrouwelijk van karakter), krabbelde het net langzaam weer op.

“Er is keihard gebouwd. Inmiddels zijn we veelal de derde zender na NPO 1 en RTL 4 in de doelgroep 20-49 jaar. Het gaat dus ontzettend goed, het publiek weet ons te vinden. Het grootste slachtoffer van het idiote plan van Slob is straks de kijker, waarvoor we het allemaal doen.”

Maar het is 2019: NPO 3 kan toch online verder? De website en het YouTubekanaal doen het goed …

“In Groot-Brittannië hebben ze dat met BBC 3 gedaan en de tv-zender is er inmiddels niet meer. Dat is funest gebleken. Het bereik ging fors omlaag. Het is de reden dat we enkele van onze onlineseries als De Slet van 6vwo en Anne+ straks óók op NPO 3 uitzenden. De impact daar is groter. De tv-zender is daarnaast een etalage voor online en je bouwt er avonden zodat mensen doorkijken. De komende vijf tot tien jaar hebben we ook de zender nog hard nodig. Grijze mannen in pakken die zo’n brief opstellen, hebben die kennis kennelijk niet. Die denken dat het met een paar influencers op Instagram ook wel goed komt.”

De succesvolle programma’s kunnen worden ondergebracht bij NPO 1 en NPO 2, waar de impact ook groot is.

“Dat gaat daar ten koste van onderzoeksjournalistiek, die we allemaal ongelooflijk belangrijk vinden. En van levensbeschouwing en ouderenprogrammering. Deze plannen raken niet alleen jongeren, maar heel Nederland. Dat dringt maar niet door.”

Wat is mis met regionale omroepen?

“Ik ben een groot voorstander van een sterke regio, absoluut! Ik kom uit Limburg en weet wat omroep L1 daar doet. Maar ik weet ook dat L1 daar al prima gevonden wordt. Het is echt niet zo dat mijn moeder niet weet waar ze op haar afstandsbediening moet zijn. Het mag niet ten koste gaan van producties als Break Free, Dreamschool of Je zal het maar hebben. Dat zijn vormende programma’s die je aan het denken zetten, laten zien hoe de wereld eruitziet, hoe leeftijdsgenoten in het leven staan. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van jonge mensen.”

“Ik wind me er enorm over op dat Slob zegt dat de publieke omroep belangrijk is voor kinderen, maar die wel loslaat zodra ze een jaar of 13 zijn. En dan moeten ze op hun 45ste maar weer terugkomen. Hoezo? Dan zijn we ze kwijt. We moeten álle doelgroepen serieus nemen, dat is zelfs onze wettelijke verplichting.”

Wat gaat u tegen deze plannen doen?

“Wij laten dit najaar ons geluid nog harder horen. En dat geluid – handen af van NPO 3! – gaan we mobiliseren.”

Als in een actie met spandoeken en tv-spotjes?

“Ik ben niet zo van de spandoeken, maar we komen in actie. Dit is het goud van de NPO, onze kraamkamer. Matthijs van Nieuwkerk, Floortje Dessing, Eva Jinek en programma’s als Mindf*ck en Beste Zangers: allemaal begonnen op 3. Ik heb de handdoek nog niet in de ring gegooid.”

Die kritische blik op de NPO komt ergens vandaan. In hoeverre heeft de zender dat aan zichzelf te danken?

“Daar kijk ik zeker naar. Er is een soort vanzelfsprekendheid ontstaan. We zijn met z’n allen gewend geraakt aan al dat moois bij de NPO. Ergens mogen we dat ook normaal vinden in zo’n rijk land als Nederland. Maar het wordt nu bedreigd en dus moeten we de barricade op. We hadden misschien al eerder moeten schreeuwen: kijk eens hoe goed we zijn. Maar dan moeten mensen aan de andere kant wel bereid zijn daarnaar te luisteren en het te zien. Ik heb soms het idee dat die bereidwilligheid er, in elk geval bij de politiek, niet altijd is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden