Netanyahu wil coalitie met centrum-links

JERUZALEM - De Israëlische oudpremier Benjamin Netanyahu, die gisteren van president Shimon Peres de opdracht kreeg een nieuwe regering te vormen, heeft zijn rivalen in Kadima en in de Arbeiderspartij opgeroepen 'politieke meningsverschillen terzijde te schuiven en het welzijn van het land voorop te stellen'.

Hij richtte die oproep 'in de eerste plaats en vooral' tot Tzipi Livni (Kadima), nu minister van Buitenlandse Zaken, en tot Ehoed Barak (Arbeiderspartij), de huidige minister van Defensie.

Daarmee lijkt Netanyahu in eerste instantie te streven naar een coalitie van zijn rechtse Likoed met centrum- links, onder uitsluiting van de ultrarechtse partij Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman.

De vraag is hoe oprecht deze poging is. Peres' keuze van de formateur werd onvermijdelijk toen Lieberman hem donderdag adviseerde Netanyahu met de vorming van de nieuwe regering te belasten. Daarmee werd voor de president de mogelijkheid geblokkeerd Livni met het formateurschap te belasten, hoewel Kadima bij de verkiezingen van 10 februari nipt de grootste partij werd.

Bovendien heeft Ehoed Barak onmiddellijk na de verkiezingen laten weten dat zijn partij, die een zware nederlaag moest incasseren, zich in de oppositie zal terugtrekken. Het is niet waarschijnlijk dat hij daar gemakkelijk op terug zal komen.

Livni stemde er gisteren in toe morgen een gesprek te hebben met Netanuahu. Maar ze maakte duidelijk dat ze een prijs zal vragen voor deelname aan de regering: een deling van het premierschap met Netanyahu.

''Ik ben niet bereid om als dekmantel te dienen voor een gebrek aan richting in het beleid van de nieuwe regering. Ik wil Israël leiden op een manier waarin ik geloof, namelijk het vredesproces vooruithelpen, gebaseerd op twee staten voor twee volken.'' Dat is niet de richting die Netanyahu heeft aangegeven tijdens de verkiezingscampagne.

Likoed wil de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uitbreiden, en is niet van plan zich bij vredesonderhandelingen met de Palestijnen inschikkelijk op te stellen.

Dat is al helemaal niet te verwachten van Lieberman, op wie Netanyahu zal moeten terugvallen als de Arbeiderspartij niet beschikbaar is.

Lieberman wil door kleine gebiedscorrecties zoveel mogelijk Arabische Israëliërs afschuiven naar toekomstig Palestijns gebied, terwijl hij van de overigen eist dat zij een eed van trouw aan de staat Israel afleggen.

Verwacht wordt dat de formatiepoging van Netanyahu weken zal duren. Op dit moment staat de uitkomst van zijn poging allerminst vast. (HET PAROOL)

Oudpremier Benjamin Netanyahu (l) en president Shimon Peres. Foto EPA Beeld
Oudpremier Benjamin Netanyahu (l) en president Shimon Peres. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden