Netanyahu waarschuwt voor nieuwe gesprekken met Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag het idee van hernieuwde internationale onderhandelingen met Iran verworpen. Dat meldt persbureau Reuters.

Redactie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (L) met de Canadese premier Steven Harper. Beeld reuters
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (L) met de Canadese premier Steven Harper.Beeld reuters

De onderhandelingen zouden opnieuw moeten voorkomen dat het land nucleaire wapens produceert. Maar Netanyahu ziet er helemaal niets in. 'Hetzelfde gaat dan weer gebeuren, we worden dan weer misleid in gesprekken. Op die manier vertragen ze alleen maar de onderhandelingen en kan Iran doorgaan met zijn nucleaire programma', zei Netanyahu tijdens een persconferentie in Ottowa, na een ontmoeting met de Canadese premier Stephen Harper. 'De internationale gemeenschap moet niet in deze val lopen.'

Hij zei dat Iran waarschijnlijk wel zal instemmen met nieuwe onderhandelingen, om zich zo weer tijdelijk aan de internationale druk te kunnen ontworstelen. 'Op dit moment voelt Iran de druk van economische sancties en het kan die druk proberen te vermijden door gesprekken aan te gaan', aldus Netanyahu.

Iran heeft de afgelopen jaren een groot nucleair programma op poten gezet. Het land heeft reactoren, onderzoekscentra en centrifuges voor de verrijking van uranium gebouwd. Volgens Iran is dat onder meer bedoeld om kernenergie op te wekken. Ook zouden ziekenhuizen de radioactieve stoffen kunnen gebruiken om ziektes vast te stellen. Nu moet Iran die isotopen nog importeren.

Maar volgens westerse regeringen is dat onderzoek een dekmantel, en werkt Iran in werkelijkheid aan een atoombom. Aartsvijand Israël liet daarom al eerder doorschemeren dat het overweegt Iraanse kerninstallaties aan te vallen.

'Ik denk dat de eisen aan het adres van Iran duidelijk zijn: ontmantel de ondergrondse nucleaire faciliteit in Qom, stop met het verrijken van uranium en haal al het verrijkte uranium uit Iran. En als ik zeg alles, bedoel ik ook alles', aldus Netanyahu.

Obama

De komende weken staan bezoeken gepland van de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak en premier Benjamin Netanyahu aan president Obama in Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden