Update

Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De verkiezingen staan nu gepland voor oktober 2013. Een regeringswoordvoerder zei dat Netanyahu waarschijnlijk komende week een besluit zal nemen.

Inwoners van Ulpana wandelen door hun omstreden wijk. Beeld getty
Inwoners van Ulpana wandelen door hun omstreden wijk.Beeld getty

De premier heeft volgens de zegsman aan coalitiegenoten gezegd dat hij zich niet laat 'afpersen' door parlementsleden die onredelijke budgettaire eisen willen stellen. Maar een directere aanleiding kan een rechterlijk bevel zijn om voor dinsdag een illegaal gebouwde buitenpost bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen.

Parlementsleden hebben gezegd dat zij de coalitie laten vallen als de buitenpost Ulpana ontruimd wordt; Netanyahu hoopt tijd te winnen en heeft het hooggerechtshof om uitstel gevraagd.

Ultraorthodoxen
Daarnaast moet er van het hooggerechtshof op 1 augustus een eind komen aan de vrijstelling van militaire dienstplicht voor ultraorthodoxe studenten. De twee grootste coalitiepartners van de Likud-partij, de ultraorthodoxe Shas en de seculiere groep Yisrael Beitenu, staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Zonder de steun van een van deze twee partijen raakt Netanyahu zijn meerderheid in het parlement kwijt.

Israëlische media denken dat verkiezingen binnen zes maanden zullen plaatsvinden. Shaul Mofaz, leider van oppositiepartij Kadima, zei klaar te zijn voor verkiezingen in oktober.

Volgens een gisteren gepubliceerde peiling zou Likud met 31 zetels de grootste fractie in de 120 zetels tellende Knesset worden; de partij bezit nu 27 zetels. Maar in een gematigde coalitie met Mofaz en andere oppositiefiguren zou Netanyahu zich van de nationalistische en religieuze partijen kunnen bevrijden.

Iran
Een langdurige verkiezingscampagne brengt ook onzekerheid met zich meer over de twee urgentste buitenlands-politieke kwesties: het vredesproces met de Palestijnen en Israëls claim dat de tijd begint te dringen voor een eventuele militaire actie tegen het Iraanse atoomprogramma.

In beide kwesties staat Netanyahu bloot aan zware kritiek - in het weekeinde nog door Yuval Diskin, het onlangs gepensioneerde hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Diskin liet weten geen vertrouwen te hebben in het Israëlische leiderschap. Volgens hem overdrijft de regering de effectiviteit van een eventuele militaire aanval op Iran en verzuimt zij zich actief in te zetten voor vrede met de Palestijnen. Voormalig Mossad-chef Meir Dagan liet weten het met Diskin eens te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden