Netanyahu: niets bedreigt Israël meer dan Iran met kernwapens

Niets is een grotere bedrieging voor Israël dan een met kernwapens bewapend Iran. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu vandaag voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Redactie
Benjamin Netanyahu, vandaag in New York. Beeld epa
Benjamin Netanyahu, vandaag in New York.Beeld epa

Volgens Netanyahu moet er een 'duidelijke grens' gesteld worden aan de nucleaire ambities van Iran.

Iran heeft binnen een jaar genoeg verrijkt uranium om een kernwapen mee te bouwen. Hij riep de wereld op om Iran een duidelijke grens te stellen. Netanyahu zei dat het 'laat, heel laat' is om te voorkomen dat Iran een kernmacht wordt. 'Ik ben van mening dat als Iran te maken krijgt met een duidelijke grens, het zal inbinden. En het biedt meer tijd voor sancties en diplomatie', zei hij. Grenzen leiden niet tot oorlog, grenzen voorkomen oorlog.

Mogelijk is de toespraak van Netanyahu de laatste voor Israël het heft in eigen hand neemt. Het land heeft meermaals gewaarschuwd dat als Iran doorgaat met het verrijken van uranium, Israël een militaire aanval zal uitvoeren. De Verenigde Staten proberen koortsachtig Israëlische militaire actie te voorkomen, omdat dat zeer waarschijnlijk zou betekenen dat het land een conflict in wordt getrokken en er in de regio grote chaos ontstaat.

Israël beschouwt een Iraanse atoombom als een existentiële dreiging en wijst daarbij vaak op de Iraanse ontkenning van de Holocaust, de oproep om Israël te verwoesten en de steun aan Arabische militante bewegingen.

Iran ontkent dat het bezig is met de bouw van een kernwapen en stelt dat het nucleaire programma bedoeld is voor vreedzame doeleinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden