Netanyahu niet naar herdenking Mandela

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat dinsdag niet naar de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika. De kosten voor het bezoek zouden met omgerekend bijna 1,5 miljoen euro te hoog zijn, meldden Israëlische media.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Beeld ANP
De Israëlische premier Benjamin NetanyahuBeeld ANP

Ook zouden er 'logistieke redenen' zijn om niet naar de herdenking te gaan. Ook president Shimon Peres gaat niet. De 90-jarige staatsman herstelt van een griep en mag van zijn artsen niet reizen. Israël zal worden vertegenwoordigd door de voorzitter van het parlement, Yuli Edelstein.

De verhouding tussen Mandela en Israël liep in het verleden een aantal gevoelige deuken op. Mandela steunde de Palestijnen onvoorwaardelijk en noemde hun toenmalige leider Yasser Arafat vlak na zijn vrijlating in 1990 een 'wapenbroeder'. Hij vergeleek de Palestijnse strijd tegen Israël met de strijd die de zwarte bevolking van Zuid-Afrika tijdens het apartheidsbewind voerde.

In hetzelfde jaar noemde hij Israël een 'terroristische staat' die 'weerloze en onschuldige Arabieren in de bezette gebieden afslacht'. Toen hij eenmaal president was matigde hij zijn standpunten, maar hij bleef altijd achter de Palestijnen staan.

Niet verbazingwekkend daarom dat de Palestijnen wel hun president afvaardigen, Mahmoud Abbas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden