Netanyahu herhaalt: deal met Iran bedreigt voortbestaan Israël

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gebeld over het nucleaire akkoord met Iran. Netanyahu herhaalde tegenover Obama zijn standpunt dat een nucleaire deal met Iran het voortbestaan van Israël bedreigt.

redactie
Netanyahu tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten Beeld reuters
Netanyahu tijdens zijn bezoek aan de Verenigde StatenBeeld reuters

Volgens Obama kan Iran door de deal minder makkelijk een kernwapen produceren, maar verandert het akkoord niets aan zijn zorgen over 'Irans medewerking aan terrorisme en dreigementen tegen Israël'.

Netanyahu is altijd al een tegenstander is van het akkoord. Vorige maand reisde hij af naar de Verenigde Staten om de politici er daar van te overtuigen dat er helemaal geen onderhandelingen met Iran moeten worden gevoerd.

'Historische deal'
Gisteren bereikten de zes wereldmachten en Iran een akkoord waardoor het land geen nuclaire wapens zou kunnen ontwikkelen. Obama zei dat hij tevreden is dat er naar een atoomakkoord met Iran kan worden toegewerkt. De details moeten namelijk nog uitgewerkt worden, maar Obama sprak al van een 'historische deal'.

Toch waarschuwt hij dat Iran zich aan de gemaakte afspraken moet houden, wil er in juni een definitief akkoord worden gesloten. 'Iedereen zal het weten als Iran vals speelt', aldus Obama. Hij bedoelt hiermee dat de gesloten deal niet op basis van wederzijds vertrouwen is, maar dat het land continu gecontroleerd zal worden.


Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden