Netanyahu en Obama ontkennen verslechterde verhoudingen

Het is absoluut niet zo dat de relatie tussen Amerika en Israël slechter wordt. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag bezworen in een toespraak voor AIPAC, de belangrijkste pro-Israëlische lobbygroep in Washington. Ook Amerikaanse president Barack Obama verklaarde in een interview met persbureau Reuters dat de verhoudingen met Israël sterk zullen blijven.

redactie
Israëlische premier Benjamin Netanyahu adresseert het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Beeld getty
Israëlische premier Benjamin Netanyahu adresseert het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).Beeld getty

'Berichten dat de betrekkingen achteruitgaan zijn niet alleen voorbarig, ze zijn gewoon fout. Ze worden in de komende jaren zelfs sterker', zei Netanyahu tegen het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

De lobbygroep werd ook toegesproken door de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties, Samantha Power. Ook zij sprak sussende woorden. 'Amerika's toewijding aan de veiligheid van Israël zal nooit verminderen. Nooit', zei de Amerikaanse diplomate.

Netanyahu is in Washington om het Amerikaanse Congres toe te spreken. Dat doet hij morgen. Netanyahu zal in zijn toespraak vooral waarschuwen voor aartsvijand Iran. Dat land werkt volgens Israël aan kernwapens. 'Als premier van Israël heb ik de morele plicht me uit te spreken over deze gevaren nu er nog tijd is om ze af te wenden', zei hij.

Amerikaanse VN-gezant Samantha Power Beeld ap
Amerikaanse VN-gezant Samantha PowerBeeld ap

'Storend'

Obama noemde de huidige onmin 'storend, maar niet permanent destructief'. Volgens de Amerikaanse president hebben Israël en de VS een gezamenlijk doel: voorkomen dat Iran nucleaire wapens in handen krijgt. Volgens Netanyahu verschillen Israël en de VS van mening over de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

Het Witte Huis onderhandelt met Iran over het nucleaire programma van de islamitische republiek. Obama zei tegen Reuters dat hij het 'waarschijnlijk' acht dat Iran niet aan de eisen voor een nucleaire deal tegemoet zal komen. Hij wil dat Teheran belooft de nucleaire ontwikkelingen 'een tiental' jaren te staken.

Amerikaanse president Barack Obama in een interview met Reuters Beeld reuters
Amerikaanse president Barack Obama in een interview met ReutersBeeld reuters

Witte Huis niet blij

De komst van Netanyahu is niet goed gevallen in het Witte Huis. Netanyahu is uitgenodigd door John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De uitnodiging is buiten het Witte Huis om gegaan.

President Barack Obama maakt geen tijd vrij voor een ontmoeting met Netanyahu. Tegen Reuters zei Obama dat hij Netanyahu wel zal ontvangen als de Israëlische premier de verkiezingen van 17 maart wint.

Ook minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zal Netanyahu tijdens zijn huidige bezoek niet ontvangen. Hij vindt een bezoek aan de VN-Mensenrechtenraad in Zwitserland belangrijker. Daar zal hij onder meer praten met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden