Column

Net zoiets

THEODOR HOLMAN

Wat is televisie toch een bijzonder medium. Gisteren interviewde Margriet van der Linden een pratende Ikeacatalogus.

Ik herinner dat ik vroeger, toen ik ging studeren, ook alles bij Ikea kocht. Het is goedkoop, en het lijkt heel vaak op iets dat echt is. Het is de winkel van 'net zoiets'. Je wilt eigenlijk een Bauhauslamp, maar die kost 900 euro, maar bij de Ikea hebben ze 'net zoiets' voor 35 euro.

De pratende Ikeacatalogus was geen politicus, maar 'net zoiets'. Deed hij ferme uitspraken? Nee, maar wel 'net zoiets.' Hij zei eigenlijk niks. ''Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is geen voetbalwedstrijd waar je voor die en tegen die bent.'' Nee, maar het is wel 'net zoiets', anders trok je die vergelijking niet.

De pratende Ikeacatalogus was eigenlijk gewoon een tweedehands corpsbal, althans 'net zoiets'.

''Veel is beeldvorming,'' zei hij geloof ik. En inderdaad, zo denkt de rechtgeaarde Ikeacatalogus natuurlijk: beeldvorming is alles.

Hij toonde ons Christo, die in Parijs de Pont Neuf wilde inpakken. Grappig om te zien, maar wat of wie wilde de Ikeacatalogus nou inpakken? Wat wilde hij nou beweren? De inrichting van de Tweede Kamer deugde niet, maar hoe moest het dan wel? Hij wilde iets met typische Ikeademocratie. Dat zag je ook aan het fragment van BNN en de donornier. Dat moest toch niet mogen, en het schiet niet op, en er verandert niets - nou, wilt u dan niet regeren? - nog even niet, zei toen de Ikeacatalogus.

Hij had een boekje waarin hij had opgeschreven wat hij wilde zeggen - maar in dat boekje kan nooit meer dan één pagina beschreven zijn, zelfs niet als hij een grote letter gebruikt.

Want weet u: Rembrandt is een groot schilder, maar een valse Rembrandt is veel minder waard - dat stond waarschijnlijk in dat boekje. En ook: Mr Bean, nou - dat is lachen! En ook: onderwijzer zijn in een moeilijke wijk, dat is zwaar, hoor.
Tja, zo'n catalogus... Als je wat ouder bent, blader je hem door en dan zeg je toch: kom, we gaan onze eigen smaak volgen, maar de catalogus is dan blijven steken in De Zangeres zonder Naam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden