Net sluit zich rond moordenaars Jaïr Wessels

De recherche krijgt steeds meer zicht op de moordenaars van Jaïr Wessels. De 30-jarige Amsterdamse crimineel werd op 7 juli in Breukelen neergeschoten en stierf kort daarna aan zijn verwondingen.

Jaïr Wessels Beeld
Jaïr WesselsBeeld

De tweede vluchtauto waarin de moordenaars in Loenersloot zijn overgestapt is waarschijnlijk in beeld. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht toont dinsdagavond een compositietekening van één verdachte van betrokkenheid bij de moord.

De uit Amsterdam-Zuid afkomstige Wessels stond in het criminele circuit beter bekend als 'Jay' en leefde in de periode voor de liquidatie op grote voet. Op feesten huurde hij viptafels en hij gebruikte champagne om zijn dure horloges te dopen.

Al sinds 2016 liep een onderzoek naar de wijze waarop Wessels zijn luxeleven bekostigde - waarschijnlijk vooral met drugshandel. Na zijn liquidatie werd bij zijn nabestaanden meer dan een kwart miljoen euro gevonden.

Wessels was al verschillende keren gewaarschuwd over het gevaar te worden vermoord.

Voorzichtig en wantrouwend
Het is nog altijd onbekend met wie Wessels een afspraak had toen hij op de parkeerplaats bij station Breukelen werd neergeschoten. Hoewel Wessels in het criminele milieu de reputatie had zeer voorzichtig en wantrouwend te zijn, kwam hij in zijn gehuurde Volkswagen alleen naar de afspraak en was hij ongewapend. De daders hebben hem daar opgewacht in een Seat.

Op hun vlucht na de aanslag moeten ze zijn gestoord, want ze hebben hun eerste vluchtauto niet in brand kunnen steken - zoals bij liquidaties gebruikelijk om sporen te wissen.

Toen Wessels werd neergeschoten, was hij pas vijf dagen terug van Ibiza. Op dat eiland had hij met vrienden een dure villa gehuurd. De sportieve witte Mercedes AMG met een waarde van meer dan 120.000 euro die hij twee maanden voor de aanslag in Duitsland had gekocht, had hij daar achtergelaten.

Wessels' erfgenamen worden verdacht van het witwassen van zijn ­met misdaad verworven vermogen. Ze zijn als verdachten verhoord, maar niet aangehouden. De Amsterdamse recherche en de Financiële Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) deden invallen in drie huizen in de stad. Daar werden drugs, wapens en meer dan en kwart miljoen euro, papieren en dure sieraden gevonden. Enkele auto's en een motorscooter zijn in beslag genomen.

Gewond na achtervolging
Justitie is ervan overtuigd dat Wessels in het verleden in opdracht van de groep rond crimineel Danny K. de liquidatie voorbereidde van de Amsterdamse crimineel Etou's Belserang - een kopstuk van motorclub Satudarah. Na een wilde achtervolging vloog de gestolen Audi met daarin Wessels en zijn medeverdachte York M. vlak bij Schiphol uit de bocht. Wessels raakte gewond. In en bij de Audi lagen een doorgeladen vuurwapen, een blauw zwaailicht, motorhelmen en vermommingen.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof nam weliswaar aan dat de twee een serieus misdrijf wilden plegen, maar zag onvoldoende bewijs dat het ging om de liquidatie van Belserang. Na die beslissing in het hoger beroep staakte justitie ook het onderzoek naar de vermoede opdrachtgevers en tussenpersonen, Danny K., diens rechterhand Dick Vrij en hun vriend Lucas Boom - met wie ook Wessels goed bevriend was. Lucas Boom is in juni 2015 geliquideerd.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden