Nervositeit beheerst Europese beurzen

AMSTERDAM - De Europese beurzen werden maandag rond het middaguur beheersd door nervositeit bij beleggers vanwege de schuldenproblematiek van Griekenland en andere Zuid-Europese landen.

Bankaandelen, die eerder op de ochtend nog terrein wonnen, werden van de hand gedaan. Mede hierdoor zakten de belangrijkste Europese indices kort voor het middaguur in de min. Daarna schommelden ze rond een vlakke stand.

De Amsterdamse hoofdindex AEX stond rond 12.45 uur op een verlies van 0,3 procent op 314,23 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1,3 procent tot 500,83 punten. De beurs in Londen noteerde een verlies van 0,1 procent. In Parijs en Frankfurt wonnen de beurzen respectievelijk 0,2 en 0,3 procent.

Winnaars

Eerder op de dag behoorden banken nog tot de winnaars op de beurs. In Griekenland verloren bankaandelen rond de 4 procent. ''Ik zie geen directe aanleiding voor de omslag, behalve dezelfde zorgen die ons vorige week al parten speelden'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

''Het feit dat het verschil tussen de rente op staatsobligaties en bedrijfsobligaties op hetzelfde niveau blijft, leidt tot problemen voor de Griekse banken. Daarom staat de sector onder druk'', aldus een analist in Londen.

Verliezers

ING was een van de grootste verliezers in de AEX met een min van 2,9 procent. Verzekeraar Aegon daalde met 1,4 procent. Beide fondsen stonden eerder op de dag nog flink in de plus.

''Verklaringen van de G7 en van de Europese centralebankpresident Jean-Claude Trichet het afgelopen weekeinde hebben de zorgen om de Europese staatsfinanciën nog niet weg kunnen nemen'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken. ''Dit zal de komende week blijven spelen.''

G7

De landen van de G7 lieten dit weekeinde weten dat de schuldencrisis onder controle was en dat er toezicht zou komen op de financiële positie van Griekenland. Trichet sprak zijn vertrouwen uit over het plan van Griekenland om het overheidstekort terug te dringen.

Grondstoffondsen konden hun plussen behouden. De Brits-Zwitserse mijnbouwer Xstrata maakte een winstdaling van ruim 40 procent bekend, maar beleggers richtten zich vooral op de optimistische opmerkingen over de toekomst en het dividend dat het bedrijf uitkeert. Het fonds won in Londen 0,3 procent.

Staalconcern

In Amsterdam stond staalconcern ArcelorMittal daarom bovenaan de AEX-index met een winst van 2,8 procent. In Londen wonnen BHP Billiton en Anglo American respectievelijk 0,7 en 0,3 procent.

De olieprijs stond maandagmiddag 0,6 procent hoger op 71,58 dollar per vat. De zorgen om de staatschulden in de eurozone drukten vorige week de prijs, waardoor de olieprijs het laagste niveau in zeven weken bereikte.

De euro noteerde maandagochtend 1,3680 dollar. Vrijdag was de Europese munt ten tijde van het slot van de Europese beurzen nog 1,3610 dollar waard.

((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 504 5999)) (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden