Nergens wordt zo fanatiek geparticipeerd als in de K-buurt

Hoe kunnen burgers meer invloed krijgen op het beleid? In Zuidoost werd een hele dag gesproken over het probleem van de participatie. Door de bewoners.

Bewoners van de K-buurt schuiven aan in De Bonte Kraai om hun zegje te doen Beeld Marc Driessen
Bewoners van de K-buurt schuiven aan in De Bonte Kraai om hun zegje te doenBeeld Marc Driessen

Wat Volendam is voor de vis en Wageningen voor de aardappel, is de K-buurt voor de burgerparticipatie. Het valt niet mee om ergens in het land een buurt te vinden waar zo actief en zo fanatiek wordt geparticipeerd als in de buurt rond metrostation Kraaiennest in de Bijlmer.

Socioloog Michiel Stapper van de UvA heeft op veel plekken in binnen- en buitenland het participatieproces onderzocht, en ook hij moet erkennen: de K-buurt is bijzonder.

Stapper is zaterdag met enkele collega's neergestreken in buurthuis De Bonte Kraai om met buurtbewoners te spreken over hun ervaringen met de inspraak. Dat gebeurt in de vorm van een hoorzitting: de hele middag is opgedeeld in blokjes van tien minuten die door inlopende bewoners kunnen worden gebruikt om hun zegje te doen.

Daar wordt enthousiast gebruik van gemaakt: het is de hele middag een komen en gaan van bewoners en belangstellenden.

Gemêleerde wijk
Zo'n inspraak over de inspraak kan gemakkelijk het aanzien krijgen van een krachtig spuitende azijnfontein, maar de toon is overwegend positief en er worden interessante zaken aangekaart, bijvoorbeeld over de dreigende tweedeling tussen oude en nieuwe bewoners in de buurt.

Die laatste groep, overwegend wit en hoogopgeleid, weet de weg naar ambtenaren en bestuurders goed te vinden en zetten ook de toon op de inspraakavonden.

"Er komen veel witte mensen naar de Bijlmer," vertelt een Surinaamse moeder tijdens de hoorzitting over de tweedeling.

"Maar zij vergeten in te bijlmeren: zich te verdiepen in de geschiedenis van deze buurt. Zij kennen de theorie, maar wij kennen de praktijk. Dat wordt niet erkend. De praktijkgroep voelt zich vaak een pionnetje."

Het zou mooi zijn, zegt de moeder, als de hoogopgeleide nieuwkomers hun kennis ook zouden inzetten voor de oudgedienden.

Het is inderdaad een probleem van de participatie, zegt ook Stapper, zeker in een gemêleerde wijk als de K-buurt.

"De mensen die komen hebben invloed, de anderen niet. Het is ook lastig voor het bestuur om alle groepen te bereiken. De taal speelt daarbij een belangrijke rol. Voor bewoners die de taal niet goed machtig zijn, is de drempel van een sessie met een ingehuurd adviesbureau enorm hoog."

Onvermoeibare activist
Wat de K-buurt bijzonder maakt, is de aanwezigheid van Hart voor de K-buurt, een bewonersgroep die met wekelijkse buurtuurtjes en allerlei andere sociale activiteiten in enkele jaren een stevig netwerk heeft opgebouwd.

Drijvende kracht achter de groep is Mike Brantjes, Bijlmerbewoner en onvermoeibaar activist. In de stijl van de klassieke opbouwwerker is hij vrijwel permanent in de weer om buurtbewoners te informeren en te mobiliseren als er weer eens een plan op de K-buurt neerdaalt.

Verzet tegen de zittende macht in het stadsdeel is een tweede natuur van de bewonersgroep. Ooit begonnen als klein actiecomité tegen de plannen voor woningbouw naast het metrostation, bemoeide de groep zich de afgelopen jaren met van alles en nog wat, en vaak met succes.

De strijdlust bezorgt ambtenaren en bestuurders geregeld hoofd- en buikpijn, maar in de lobby tegen 'de knip' in metrolijn 53 bijvoorbeeld was de groep een machtige bondgenoot.

Verbittering over de resultaten van het participatieproces leidde vorig jaar tot het uitroepen een participatiestaking in de K-buurt. Zaterdag kwam de nieuwe dagelijks bestuurder, Dirk de Jager, ook langs in De Bonte Kraai.

"Ik besef dat het vertrouwen er op dit moment niet is," zei hij. "En dat vertrouwen komt ook niet met mooie woorden. Dat vertrouwen moet worden hersteld door samen dingen te doen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden