Nepdealer wijst toeristen op de gevaren

Drugs zijn overal op straat te koop. Vooral jonge toeristen vallen bij gebrek aan beter voor straatdealers die ontraceerbare drugs verkopen. Op het Leidseplein worden ze benaderd door nepdealers. Wie weigert, wordt beloond.

Raounak Khaddari
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

"Het is lastig om er op een andere manier aan te komen," zegt een Spanjaard met een huurfiets aan de hand nadat hij door één van zeven nep-straatdealers is benaderd.

"We raden het af, maar als je toch drugs zoekt, vraag het dan aan een taxichauffeur of in een bar én laat het testen. Maar koop niet iets in een donkere steeg of lukraak op straat," luidt het advies van vrijwilliger Serge (35), die niet met zijn achternaam in de krant wil.

Op het Leidseplein werden vrijdag voorbijgangers 'een snuifje' (cocaïne) of MDMA aangeboden. Wie weigerde, maakte kans op kaartjes voor een dancefeest. Wie op het aanbod inging, werd gewezen op de gevaren.

"Want ontraceerbare verkoop brengt veel risico's met zich mee, zegt Simone van Breda van de Bond van Cannabis Detaillisten. In samenwerking met de coffeeshop- en smartshop branche en August de Loor van Adviesbureau Drugs is haar bond twee jaar geleden de campagne 'ignore streetdealers' begonnen.

De initiatiefnemers vinden het tijd voor een opfrissingscampagne. "Het is namelijk vooral tijdens grote festiviteiten in de stad, zoals nu met het Amsterdam Dance Event, dat de straatverkoop toeneemt."

Dat ziet ook de gemeente. Die waarschuwt toeristen met op de grond geschilderde teksten. "Straatdealers zijn actiever in periodes waarin zich veel jonge toeristen in de stad bevinden," zegt een woordvoerder. De Loor vindt dat begrijpelijk.

"Als iets waar behoefte aan is niet centraal wordt geregeld, ontstaat er straathandel. Vaak zijn de drugs dan van slechte kwaliteit en de kans dat iemand wordt beroofd of geïntimideerd tijdens de verkoop is aanzienlijk."

Het liefst ziet het campagneteam toeristen geen harddrugs gebruiken. De Loor: "Het is al uitzonderlijk dat je hier softdrugs mag gebruiken. Waarom zou je daar geen genoegen mee nemen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden