(Nep)drugsdealers nog steeds niet te stuiten

De overlast door (nep)drugsdealers in met name de toeristische gebieden in de binnenstad is ondanks de inzet van heel diverse maatregelen nog steeds niet te stuiten.

De veelal intimiderende straatdealers zijn al jaren een plaag voor met name toeristen.Beeld ANP

Dat blijkt uit de eindrapportage Aanpak intimidatie (nep)drugsdealers stadsdeel Centrum en antwoorden van burgemeester Femke Halsema op vragen van CDA-gemeenteraadslid Diederik Boomsma.

De veelal intimiderende straatdealers zijn al jaren een plaag voor met name toeristen. Ze doen alsof ze echte drugs willen verkopen, maar lichten kopers op met de gekste rotzooi, waaronder bakpoeder, gemalen tabletten voor paarden met wormen, anticonceptiemiddelen.

Sommige dealers verkopen zowel echte drugs (veelal van slechte kwaliteit) als nepdope.

Een overtreding
Waar ze honderden euro's per avond kunnen binnenhalen, zijn boetes relatief laag omdat het verkopen van nepdrugs slechts een overtreding is van de Algemene Plaatselijke Verordening en geen serieus misdrijf.

Het 'overlastgebied' waaruit dealers kunnen worden geweerd, is verruimd en er worden honderden gebiedsverboden uitgeschreven - eerst voor 24 uur, dan voor een maand, drie maanden of zes maanden.

Inmiddels zijn 148 ernstige overlastgevers tussen 1 januari 2013 en 1 januari 2018 opgenomen in 'persoonsgerichte aanpakken' binnen de Top 600 (bedoeld voor gewelddadige criminelen) en Top 400 (voor criminelen die dreigen door te groeien).

Veertig notoir intimiderende dealers zijn verwijderd uit de toeristische delen van het centrum en/of financieel bestraft. Die groep is in de proefperiode 60 procent minder vaak aangehouden. Sinds september 2016 loopt een proef waarbij de gemeentelijke dienst Werk Participatie en Inkomen bijstandsgerechtigde straatdealers bestraft voor uitkeringsfraude.

Via die weg is voor 186.263,69 euro aan uitkeringen ingevorderd. Daarnaast zijn andere maatregelen genomen gericht op de specifieke persoonlijke omstandigheden van de daders.

Het plan om dealers ook via de UWV te treffen, komt niet van de grond omdat het UWV het juridisch onmogelijk vindt uitkeringen in te vorderen.

De effectiefste onderdelen van de op toeristen gerichte campagne Be smart, be safe - onder meer posters, digitale borden, advertenties via mobieltjes - worden voortgezet. Dealers die steeds problemen blijven geven, wordt een dwangsom opgelegd van 1000 euro per nieuwe overtreding, met een maximum van 10.000 euro.

Dweilen met de kraan open
Hoewel de politie en 'handhavers' de strijd tegen de dealers prioriteit geven en geregeld samen acties houden én er vijf mobiele camera's bij plaatsen met veel overlast worden gezet, blijft het dweilen met de kraan open.

Vooral het gebrek aan maatregelen die nieuwe dealers stuiten, ook van buiten de stad, blijft een probleem.

De betrokkenen zien onvoldoende mogelijkheden dealers lik op stuk te geven en ze na aanhouding meteen hun straf te laten uitzitten. Op het verkopen van nepdrugs staat geen voorlopige hechtenis en wie in hoger beroep gaat tegen een straf, mag het arrest in vrijheid afwachten. Het kan zo langer dan een jaar duren voor een dader zijn straf ondergaat.

Ook via het bestuursrecht is lik op stuk voor beginnende dealers geen optie. Een gebiedsverbod of dwangsom kan alleen worden opgelegd aan degenen die vaker zijn gepakt.

Toch zetten gemeente, politie, justitie en de andere betrokken partijen de strijd via de tot nu toe succesvolste methodes voort. Daarnaast proberen ze de bureaucratie verder te verminderen.

Lees ook: Nepdealer wijst toeristen op de gevaren

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden