Neonazi's vangen bot bij hoogste Duitse hof

Het Duitse Federale Constitutionele Hof (BVG) weigert om te verklaren dat het programma van de extreemrechtse NPD niet in strijd is met de grondwet. Volgens de hoogste Duitse rechters is daar geen procedure voor, aldus een besluit dinsdag.

redactie
Udo Pastoers, lid van de NPD Beeld ANP
Udo Pastoers, lid van de NPDBeeld ANP

De NPD voelde zich in haar reputatie geschaad omdat politici van andere partijen steeds weer beweren dat haar programma onconstitutioneel is. Volgens het hof moet de NPD zich dat laten welgevallen en met de andere partijen in debat.

Het constitutioneel hof geeft geen 'keurmerken' aan partijen, maar kan wel partijen verbieden. Zo werden in de jaren 50 de extreemrechtse SRP en de communistische KPD verboden. De Bondsraad, het Hogerhuis van het Duitse parlement, heeft een verzoek ingediend de NPD te verbieden. Dat is nog in behandeling.

De NPD neemt agressief nationalistische posities in en toont zich vijandig jegens buitenlanders. Haar leden verheerlijken geregeld de Hitler-tijd. De NPD zit in de deelstaatparlementen van Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren. Bij de laatste landelijke verkiezingen kwam de partij op 1,5 procent.

Een mogelijk verbod op de NPD is al jaren onderwerp van discussie in de Bondsrepubliek. In 2003 weigerde het Federale Constitutionele Hof om de partij te verbieden. De hoogste Duitse rechters vielen toen over het feit dat de Duitse geheime dienst de NPD-gelederen op hoog niveau had geïnfiltreerd. De staat had als het ware zelf de feiten mede gecreëerd die aanleiding moesten zijn voor het verbod. Het hof wilde ervoor waken het te makkelijk te maken een politieke partij te verbieden, na de ervaringen van de Hitlertijd. Toen waren alle politieke partijen verboden, behalve Hitlers NSDAP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden