Nemtsov verliest ruim in stad van Winterspelen

Volgens Nemtsov (links) zijn 'zo'n dertigduizend mensen via dreigementen en chantage onder druk gezet' om op Pachomov te stemmen. Foto ANP Beeld
Volgens Nemtsov (links) zijn 'zo'n dertigduizend mensen via dreigementen en chantage onder druk gezet' om op Pachomov te stemmen. Foto ANP

SOTSJI - De door het Kremlin gesteunde Anatoli Pachomov is zo goed als zeker herkozen als burgemeester van Sotsji, de Russische stad waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Met ongeveer tachtig procent van de stemmen geteld heeft Pachomov, een medestander van premier Vladimir Poetin, een bijna onoverbrugbare voorsprong op zijn rivalen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten.

Pachomov heeft maar liefst 77 procent van de stemmen gekregen. Zijn naaste rivaal, de oppositiekandidaat Boris Nemtsov, komt niet verder dan ongeveer dertien procent.

Volgens Nemtsov zijn 'zo'n dertigduizend mensen via dreigementen en chantage onder druk gezet' om op Pachomov te stemmen. Het
zou vooral gaan om mensen die in dienst van de overheid werken. ''Er is hier overduidelijk sprake van fraude,'' aldus de liberaal Nemtsov.

De verkiezingen in Sotsji werden door veel experts gezien als een serieuze test voor president Dmitri Medvedev. De opvolger van Poetin lijkt een democratischere koers te willen varen. De vraag is echter of zijn veelbelovende woorden ook gevolg gaan krijgen.

Bij de verkiezingen in Sotsji staat ook veel op het spel voor premier Poetin. De premier steunde de badplaats aan de Zwarte Zee, waar hij ook een villa bezit, persoonlijk in haar succesvolle kandidaatstelling voor de Olympische Winterspelen in 2014.

Slecht georganiseerde Spelen zullen gezichtsverlies voor Poetin betekenen. De post van burgemeester in Sotsji is dus een belangrijke voor het Kremlin. Voor de Winterspelen is een budget van zo'n 4,5 miljard euro beschikbaar en zal Sotsji flink op de schop gaan.

Nemtsov zei als één van de weinige kandidaten op te willen komen voor de bezorgde inwoners van Sotsji en pleitte voor een kleinschaligere organisatie van de Spelen.

De kandidatenlijst bestond aanvankelijk uit 26 namen, maar de afgelopen weken werd de ene na de andere kandidaat geschrapt, soms om dubieuze redenen.

De lokale media besteedden alleen aandacht aan Pachomov. Spotjes van andere kandidaten, zoals Nemtsov, werden door veel radio- en tv-stations geweigerd. De weinige op tv uitgezonden uitspraken van de communistische kandidaat Joeri Dzagania werden standaard voorzien van begrafenismuziek. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden