Plus

Nemo opende voor één keer de deuren van het depot

Tijdens het Weekend van de Wetenschap was depot van Nemo in Noord voor één dag geopend. Helaas ontbrak de boterontdooier.

Het depot van wetenschapsmuseum Nemo in Noord staat vol oude apparatuur, vaak gemaakt voor een productdemonstratie Beeld Mats van Soolingen

Medewerkster Elisa zit nu al voor de tweede keer deze dag in kleermakerszit op een elektrisch geladen plaat. Haar haren staan recht overeind, want dit apparaat maakt je superstatisch. Een man waarschuwt haar met een knipoog de truc niet te vaak te herhalen en wijst op zijn eigen kale schedel: "Dit is er bij mij gebeurd."

Dit weekeinde konden bezoekers een kijkje nemen in het depot van wetenschapsmuseum Nemo. Dat gebeurde in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Een buitenkansje, want doorgaans kom je niet zomaar binnen bij het depot van een museum.

Vrijwilliger Klaas de Boer zwaait de scepter over een enorme kooi van gaas waarbinnen bliksem wordt opgewekt. Het ruikt er naar ozon, de geur die ook een kopieerapparaat afgeeft. "Het is een zogeheten kooi van Faraday. Het gaas zorgt ervoor dat de lading niet naar buiten kan," zegt De Boer, die oud-leraar elektrotechniek is op een roc en nu een keer per week nieuwe stukken voor Nemo archiveert. "Daarbuiten ben je dus veilig. Net als, andersom, wanneer je in een auto zit en het buiten bliksemt."

Apparatuur uit het dagelijks leven
In het depot van Nemo staan een heleboel apparaten die zijn gebouwd voor een productdemonstratie, dus om een technisch foefje te kunnen laten zien. Maar alle spullen geven ook een overzicht van apparatuur uit het dagelijks leven door de jaren, en dat is misschien nog wel het allerleukst. Een van de eerste televisies, bijvoorbeeld. Het is een Philips uit circa 1948 met een schermpje zo klein dat je ongeveer in de tv moet zitten om iets te kunnen zien. Tegelijkertijd heeft zo'n klein scherm ook wel weer wat weg van een smartphone anno nu.

1948

Het televisietoestel is van rond 1948 en heeft een scherm dat niet veel groter is dan dat van een moderne mobiele telefoon.

Verderop staan oude fornuizen die nu toch vrij modern aandoen. De Boer: "Veel ontwerpers kijken naar wat in het verleden is gemaakt."

Het depot van Nemo zit sinds 2014 in Noord op de Strekkerweg. Daarvoor huisveste het gebouw een drukkerij. Handig, legt manager Presentatie en Collectie Dick de Jong uit, want de vloeren kunnen heel veel gewicht hebben. Ze zijn gebouwd met het oog op de loodzware drukpersen die hier ooit stonden. Het maakt dat bijvoorbeeld een metershoge oude stroomstootgenerator uit de Nemocollectie er zonder problemen naar binnen kan worden gereden.

Grote kabeltester
De stroomstootgenerator is een van de vele objecten waarvan de doorsneebezoeker niet zal weten wat het doet. In dit geval: een stroomstootgenerator jaagt in een keer een gigahoeveelheid stroom ergens doorheen. Je kunt er als fabrikant bijvoorbeeld kabels mee testen.

Een andere leuke is de boterontdooier. Die werd bedacht toen de koelkast haar intrede deed. Boter werd hard in de koelkast en daar moest weer een nieuw apparaat voor worden bedacht. De botersmelter is nu alleen helaas niet aanwezig. Hij is uitgeleend aan het Teylers Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden