Plus

Nelson Mandelapark introduceert lasergame

In het Nelson Mandelapark kun je tegenwoordig gratis met je smartphone ZappYou spelen, een soort futuristisch cowboy en indiaantje, waarbij je medespelers met lasers kunt neerknallen.

Hans van Lissum
De bewoners rondom het Nelson Mandelapark zijn nog niet massaal aan het bewegen geslagen. Beeld Mats van Soolingen
De bewoners rondom het Nelson Mandelapark zijn nog niet massaal aan het bewegen geslagen.Beeld Mats van Soolingen

Uw goede voornemen voor dit jaar was, feitelijk ook weer gewoon geheel met de huidige trend mee, eens níet te doen aan goede voornemens. U zou zelf weleens even daadkrachtig een datum op de kalender prikken waarop u voorgoed zou stoppen met roken, drinken of driemaal daags beschaamd door een McDrive rijden: daar had u écht geen plichtmatig opgelegd herstartmoment voor nodig.
Maar ja, die decemberperiode. Nu u die eerste landerige januaridagen weer bent doorgekomen het resultaat van drie dagen achter elkaar gourmetten toch in de spiegel ziet, kunt u er toch niet meer omheen: het roer moet om.

Klappertjespistool
In de lange rij van de inschrijfbalie van de sportschool dan maar weer? Met de tong op uw schoenen in de striemende regen hardlopen langs de Amstel terwijl u links en rechts gepasseerd wordt door clubjes ontspannen keuvelende vriendinnen? Neen! Wie anno 2017 weer in vorm (nooit 'in shape' zeggen!) wil komen, wordt tegenwoordig van allerlei kanten gestimuleerd dat vooral spelenderwijs te doen.
Inderdaad, bij het woord 'spelenderwijs' moet een normaal mens even slikken, maar het is wel degelijk zo. Fitnessen op openbare speeltoestellen is alweer langer gemeengoed, maar de ludieke bewegingsapp specifiek gericht op Amsterdamse parken is eveneens aan een stille opmars bezig. En wees niet bevreesd: sommige van die apps dienen wel degelijk hun doel.

De jongste loot aan die boom is ZappYou, en een goed voorbeeld van hoe je het nuttige (sport) met het aangename (spel) kunt verenigen. Het idee, dat momenteel nog in de beginfase is en alleen nog werkt in het Nelson Mandelapark, is simpel: samen met één of meer tegenspelers installeer je de app op je smartphone, je kalibreert je kompas, voert je naam in en je kunt van start. Vervolgens moet je door het park rennen met als doel genoeg energie te verzamelen om je tegenstander te kunnen zappen, wat je weer punten oplevert en toegang geeft tot volgende levels.
Niet veel meer dan wat u vroeger deed met een klappertjespistool dus, maar gemoderniseerd en gericht op beweging.

Januarigras
De vormgeving doet aanvankelijk wat rommelig aan, in een opdringerig paarsrood soort futurisme, maar het went snel. De zappknop midden op het scherm is groot genoeg om niet steeds mis te drukken,
en als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, is er veel lol te beleven.

ZappYou lijkt vooral bedoeld voor schietgrage prepubers die door hun moeder voor een paar uur naar buiten worden geveegd, maar niets is minder waar. Toegegeven, het doet aanvankelijk wat onwennig aan om als dertiger met je iPhone struikelend over het natte januarigras virtueel te schieten op een mededertiger, maar minder lol heb je er niet om. De app blijkt in de praktijk op wat kinderziektes na gewoon te werken zoals hij is bedoeld.

Jammer dat het aan de marketing nog wat lijkt te schorten: in het hele Nelson Mandelapark is geen YouZappend kind (of dertiger) te bekennen. Het is te hopen dat dat nog wordt rechtgetrokken, want YouZappend het nieuwe jaar in? Een pijnlozere manier om die goede voornemens uit te voeren is moeilijk denkbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden