Nelly Frijda strikt ex-PvdA-wethouder

Pitt Treumann, in zijn jonge jaren al tegenstander van metroaanleg voorbij het Waterlooplein: nu stoppen met boren onder de binnenstad. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Pitt Treumann, in zijn jonge jaren al tegenstander van metroaanleg voorbij het Waterlooplein: nu stoppen met boren onder de binnenstad. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Een opmerkelijke oudgediende maakt zich op voor een rentree in de Amsterdamse politiek: Pitt Treumann. De man die in de jaren zeventig wethouder van Verkeer en Kunst was, speelt een prominente rol in Red Amsterdam, de anti-Noord/Zuidlijnpartij van actrice Nelly Frijda.

Treumann is geen lijsttrekker bij de raadsverkiezingen van maart. ''Dat moet een jonger iemand doen,'' zegt de oud-PvdA'er (69). Maar plek twee op de lijst sluit hij niet uit. Hij doet zondag namens Red Amsterdam wel mee aan het lijsttrekkersdebat van AT5 en Het Parool in de Stadsschouwburg.

Met Treumann zou een geduchte tegenstander van de Noord/Zuidlijn tot de raad toetreden. In het archief van Het Parool duikt hij voor het eerst in 1965 op, als organisator van de eerste Nederlandse 'teach-in', een uitvinding van de progressieve beweging in Amerika, waarbij urenlange discussies werden gevoerd over de Vietnamoorlog. In die periode was hij voorzitter van de studentenvereniging Asva.

Pitt Treumann is de zoon van Duitse emigranten. Hij groeide op in de Churchilllaan in Amsterdam-Zuid en volgde tot zijn achttiende montessorionderwijs. Na zijn studie econometrie werd hij wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn ouders waren PvdA-stemmers en vanaf zijn achttiende was hij PvdA-lid.

In 1966 greep hij met een groepje journalisten de macht in afdeling Transvaal-Oosterpark, waarmee de weg werd gebaand voor de opmars van Nieuw Links in de Amsterdamse PvdA. In 1969 speelde hij een rol bij de Maagdenhuisbezetting.

Het jaar erop kwam hij in de gemeenteraad. Treumann maakte snel indruk met zijn dossierkennis. Zijn naam was gemaakt toen hij een zware financiële tegenvaller bij de aanleg van de Oostlijnmetro boven tafel kreeg.

Een paar jaar later ging hij tegen de partijtop in met zijn pleidooi de metroaanleg te stoppen bij het Waterlooplein, om de omstreden sloop van de Nieuwmarktbuurt te voorkomen. Onder druk van het brede verzet werd alleen de Oostlijn aangelegd, in plaats van het metronetwerk waartoe in 1968 was besloten.

In 1975 werd hij wethouder, om drie jaar later in een mêlee van partijruzies en interne complotten ten onder te gaan. Als gevolg van zijn opstelling in het metroconflict werd hij door de partij afgevoerd van de kandidatenlijst.

Treumann trad daarop in de voetsporen van zijn vader, oud-bankier, en ging werken bij de Amro Bank, waar hij het tot directeur schopte. Van 1986 tot 1998 was hij directeur-generaal van de Europese Investeringsbank in Lu­xemburg. Die financierde infrastructurele projecten als de Kanaaltunnel.

Eind jaren negentig keerde hij terug naar Nederland, waar hij als voorzitter van de Stuurgroep Privatisering Infrastructuur adviseerde over de private financiering van onder meer de Betuwelijn. Daar kwam uiteindelijk bar weinig van terecht.

Zijn verzet tegen de Noord/Zuidlijn dateert niet van vandaag of gisteren. Aan de vooravond van het definitieve aanlegbesluit van 2002 prijkte zijn naam onder een oproep aan de raad om tegen deze 'bodemloze put' te stemmen. Ook Nelly Frijda tekende de petitie. Al veel eerder, eind jaren tachtig, had Treumann zijn PvdA-lidmaatschap opgezegd.

Vanavond verschijnt Treumann in de raad als zogenoemde inspreker, bij de eerste bespreking van het enquêterapport over de Noord/Zuidlijn. Met de eveneens bij Red Amsterdam betrokken Philip van Tijn (oud-journalist en kabinetschef van toenmalig burgemeester Ed van Thijn) komt hij een toelichting geven op een uitgebreide brief aan de raad, waarin ze pleiten voor een alternatieve Noord/Zuidlijn, waarbij wordt afgezien van het boren van tunnels onder de binnenstad. (BAS SOETENHORST)

www.red-amsterdam.nl
www.bovengrondse.nl

Foto Jean-Pierre Jans

Truemann in 1977. Foto Wubbo de Jong Beeld
Truemann in 1977. Foto Wubbo de Jong
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden