Ten slotte

Nelis (1939-2014) wilde niet zomaar beroemd worden

Een Bekende Nederlander is doodgegaan. Nelis Vogelenzang, burgemeester van de Hazenstraat, wilde beroemd worden en dat is hem gelukt. Zijn logica: als je beroemd bent, zwaait iedereen naar je en is iedereen aardig.

Rob Rombouts
Toenmalig burgemeester Ed van Thijn benoemde Nelis tot burgemeester van de Hazenstraat. Beeld Peter van der Meer
Toenmalig burgemeester Ed van Thijn benoemde Nelis tot burgemeester van de Hazenstraat.Beeld Peter van der Meer

Nelis was verstandelijk gehandicapt maar niet achterlijk. Zijn ogen schoten waakzaam heen en weer en hij lachte altijd. Natuurlijk, hij stapte wel eens in de verkeerde bus. Zat hij opeens op Schiphol. Geen probleem. 'Ik heb alle tijd,' zei hij dan. Bovendien: vliegtuigen zijn leuk.

22 jaar geleden, toen Nelis nog in tehuis De Platanen op de Lauriergracht woonde, kwam hij op zijn dagelijkse dooltochten door de Jordaan Peter van der Meer tegen, fotograaf in de Hazenstraat. Nelis kreeg zijn eigen stoel. Op zijn 62ste verjaardag gaf Van der Meer hem een T-shirt met als opdruk een foto van Nelis. Toen Nelis zei dat het zijn grootste wens was een Bekende Nederlander te worden, bedacht Van der Meer een simpele strategie: zet Nelis met zo veel mogelijk Bekende Nederlanders op de foto. Dan wordt hij vanzelf ook een BN'er.

Bekende Nederlanders die op het stoepje in de Hazenstraat naast Nelis op de foto gingen en die van hem een handtekening kregen, zijn onder anderen Ruud Gullit, Harry Mulisch, Rudi Fuchs, Bridget Maasland, Ron Brandsteder, Jelle Kuiper, Bettine Vriesekoop, Tatjana, Job Cohen, de gezusters Klemann van Loïs Lane, Wim Kok, Hafid Bouazza, Imca Marina, Adriaan van Dis, Felix Meurders, Jan Smit, Jamai, Fong Leng, Jeroen Krabbé.

Een poging met Brad Pitt of George Clooney op de foto te komen mislukte. Van der Meer en Nelis sloten tijdens de opnamen van Ocean's Twelve in Felix Meritis aan in de rij achter het bordje 'Figuranten', maar ze werden verwijderd.

In korte tijd deelde hij achthonderd handtekeningen uit, al zat er soms een zelfgeschreven bon van 100.000 euro tussen voor een huisgenoot die hem in de maling had genomen.

Oud-burgemeester Ed van Thijn benoemde hem tot burgemeester van de Hazenstraat. Toen hij 65 werd verscheen een boek over zijn leven dat hij signeerde in Scheltema. Op de Elandsgracht was zelfs een Nelisdag. Lang voordat in vrouwencafé Saarein mannen mochten komen, kon Nelis daar al rekenen op een pils en een eitje. Soms wel twee eitjes. In de Looierskerk - Nelis geloofde 'een beetje wel en een beetje niet' in God - was hij altijd welkom. Al keken ze raar op toen hij in december midden in een gebedsdienst verkleed als Zwarte Piet binnenkwam. Nelis kwam bij winkeliers over de vloer, voor een praatje, een stuk pizza of kop koffie. 'Hij is enige die achter de balie mag.' Toen huisgenoten die hem op televisie zagen, waarschuwden 'geen dikke nek' te krijgen, verzekerde Nelis: 'Ik houd niet van kapsones. Daar hebben we niets aan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden