Nekklem 'bewust niet getraind' door politie

Voor het gebruik van van vuurwapens, pepperspray en handboeien door politieagenten zijn duidelijke regels, maar de nekklem wordt niet onderwezen en ook niet getraind door de politie, terwijl hij wel gebruikt wordt. Dat vindt advocaat Willem Jebbink niet kunnen.

Activist Frank van der Linde en zijn advocaat Willem Jebbink in de rechtbank van Den Haag voorafgaand aan een kort geding over het gebruik van de omstreden nekklem. Van der Linde wil dat de politie onmiddellijk stopt met het gebruik van de nekklem om arrestanten onder controle te brengen. Beeld anp
Activist Frank van der Linde en zijn advocaat Willem Jebbink in de rechtbank van Den Haag voorafgaand aan een kort geding over het gebruik van de omstreden nekklem. Van der Linde wil dat de politie onmiddellijk stopt met het gebruik van de nekklem om arrestanten onder controle te brengen.Beeld anp

In een kort geding dat vandaag diende bij de rechtbank in Den Haag, eiste hij een verbod op het gebruik van de nekklem door de politie.

Volgens de advocaat van de Staat wordt de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegepast. Dat de nekklem niet wordt aangeleerd of getraind, gebeurt bewust, stelt de raadsman. Dat gebeurt zodat agenten 'de techniek zo weinig mogelijk toepassen. Alleen als laatste redmiddel'.

Het verbieden van bepaalde vormen van geweld zou volgens de Staat tot onwerkbare situaties leiden. 'Een individuele agent moet zelf kunnen beslissen welk middel hij toepast.'

Jebbink heeft het kort geding aangespannen namens activist Frank Van der Linde, 'die als elke Nederlandse burger terecht of ten onrechte gearresteerd kan worden door de politie, die daarbij een nekklem kan gebruiken'. Als activist die geregeld deelneemt aan demonstraties, loopt Van der Linde nog meer risico dan andere burgers om met de nekklem te maken te krijgen, betoogde zijn advocaat vandaag voor de rechtbank in Den Haag. De landsadvocaat twijfelt er daarentegen aan of Van der Linde wel de aangewezen partij is om dit verbod te eisen.

De activist zelf zegt dat hij vorig jaar in september tijdens een arrestatie in de nekklem genomen is. Dat was bij een protest tijdens een Israël-evenement in Amsterdam. 'Pas toen ik hoorde over Mitch Henriquez besefte ik hoe gevaarlijk dat destijds geweest is', vertelde Van der Linde daar woensdag over.

De Arubaan Henriquez stierf begin van de zomer hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Bij zijn arrestatie werd de nekklem gebruikt. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte en werden op non-actief gezet.
Volgens advocaat Jebbink hebben de moeder, zussen en neef van Henriquez zich achter het doel van het kort geding geschaard.

De rechter doet uitspraak op 17 september.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden