Negen tips voor de perfecte stemfie

Dit jaar brengen de verkiezingen een nieuw fenomeen met zich mee: de stemfie. Een selfie, een foto van jezelf, in het stembureau en het liefst met stemformulier in de hand. Maar gezien een aantal minder goed gelukte foto's, kunnen we wel een aantal tips gebruiken. De do's en don'ts volgens 'queen of selfies' Negin Mirsalehi, een modeblogger is met een miljoen volgers op Instagram.

Ook Alexander Pechtold waagt zich aan een stemfie tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Beeld anp

DO

1. Geschikt licht

U moet wel echt Negin Mirsalehi heten om er bij tl-verlichting op een stemfie nog goed uit te komen. Voor de gewonere stervelingen: zoek vleiend licht. Mirsalehi: 'Buitenlicht is het best. Dat is zacht en daar komt alles mooier in uit. Bedenk: goed licht maakt of breekt de stemfie.' Een enigszins lastige tip wanneer u met uw stemformulier op de foto wilt natuurlijk, want probeer die maar eens mee naar buiten te nemen.

2. Goede hoek
Een veelgemaakte fout bij stemfiebeginners is de hoek waar vanuit ze fotograferen. Mirsalehi legt uit: 'Het beste is om uit te zoeken wat je goede kant is. Mariah Carey wil ook alleen maar vanaf haar linkerkant worden afgebeeld, als je erop gaat letten zie je het in al haar videoclips. Bij selfies werkt het net zo. Gewoon je goede hoek zoeken.'

3. Geloof erin
Voor het maken van een stemfie dient u de drempel van schaamte en ijdelheid over te gaan. Voor u doorpakt, is het aan te raden om uzelf toe te spreken. Bemoedigende woorden, al is het maar om het geloof in eigen selfie uit te stralen. Elk spoortje twijfel is namelijk terug te zien.

4. Perfecte compositie
U moet uiteraard proberen de meest unieke stemfie te maken. Kijk hiervoor eens in uw tijdlijn van Facebook en Twitter en oefen thuis alvast hoe u net iets origineler kan zijn. In plaats van het stemformulier kunt u bijvoorbeeld oefenen met een krant. De afmetingen van Het Parool zijn hiervoor perfect.


DON'T

5. Iemand anders de foto laten maken
Dat is uiteraard niet het idee van een stemfie. Veel, meestal wat 'oudere', stemmers begrijpen nog niet helemaal het idee van een stemfie en laten de foto nemen door iemand anders. Dat heet gewoon een foto.

6. Duckface

De beruchte pose waarbij de lippen op zo'n manier op elkaar worden gedrukt dat de jukbeenderen naar voren steken. Dat oogt vrij belachelijk, maar hele volksstammen doen het. 'Not done,' vindt Mirsalehi. 'Ik ben er nooit fan van geweest, maar inmiddels is het ook helemaal passé.'

7. Te veel bewerking
Natuurlijk, retrotinten geven de stemfie een heerlijk tijdloos cachet. En met een beetje contrast erbij krijgt u zo'n leuke blos op de wangen. Maar wat betreft bewerking is het devies: doséér. 'Het moet een beetje realistisch blijven, een beetje naturel,' zegt Mirsalehi. En u kunt een hoop zeggen van drie sepiafilters over elkaar, maar niet dat het naturel is.

8. In het bijzijn van stemfiesceptici
Om pijnlijke situaties te voorkomen is het af te raden uw selfie overduidelijk in het zicht van anderen te schieten. De stemhokjes zijn hiervoor perfect: ze zijn immers gemaakt om het onmogelijk te maken bij uw buurman mee te kijken. 'Maar over een paar jaar is het zo geaccepteerd dat niemand er meer van opkijkt,' stelt Mirsalehi. Tot die tijd: eerst even om u heen kijken.

9. Overdaad aan hashtags
Mirsalehi: 'Te veel hashtags plaatsen is nooit goed. Bovendien moeten ze relevant zijn.' Als het op hashtags aankomt, moet u dus niet schieten met hagel. Kies er één of twee, bijvoorbeeld #EP2014 of #stemfie.

Een filter over je foto doet het altijd goed. Beeld anp
Zo moet het dus niet. Beeld Kader el Oufir
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden