Negen maanden cel voor eigenaar spyshop om witwassen

De Amsterdamse voormalige spyshophouder Farah el O. (43) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor witwassen.

Jasper Piersma
Na een inval in februari 2014 werd de spyshop dichtgetimmerd. Beeld Amaury Miller
Na een inval in februari 2014 werd de spyshop dichtgetimmerd.Beeld Amaury Miller

Justitie had het dubbele aantal maanden geëist, maar wilde de oud-eigenaar van One2Spy dan ook vervolgen voor het witwassen van een bedrag dat twee ton hoger ligt dan waarvoor hij nu veroordeeld is.

Die 207.570 euro werd contant gestort op zijn zakelijke en persoonlijke rekeningen, terwijl hij formeel maar ruim vier ton had verdiend met zijn spyshop. Dat geld moest dus wel van misdrijven afkomstig zijn, redeneerde justitie.

Belkaarten
Maar volgens El O. heeft hij gewoon meer verdiend dan in het kasboek is bijgehouden. Hij zou onder meer een hogere omzet hebben gedraaid door de online verkoop van belkaarten. Administratie daarvan ontbreekt alleen, waardoor voor de rechter niet vast te stellen is welk deel van de twee ton daarmee verdiend is, en wat dus witgewassen zou kunnen zijn.

Het witwassen kan daarom alleen worden bewezen in de tijd dat de spyshop aan de Admiraal de Ruijterweg in West al dichtgetimmerd was. De zaak werd in februari 2014 gesloten omdat er volgens justitie op grote schaal gehandeld zou worden in (vuur)wapens. El O. kreeg uiteindelijk vijftien maanden gevangenisstraf voor een klein deel van de verdenkingen.

Gewoonte
Maar terwijl de spyshop dicht was, werden er in een jaar tijd toch tienduizenden euro's op de rekening van El O. en zijn vrouw gestort. Volgens El O. gaat het om spaargeld uit de tijd dat de spyshop nog open was, maar de rechter vindt dat onvoldoende onderbouwd. Bovendien is het bedrag van ruim 71.000 euro zo hoog, dat El O. een gewoonte lijkt te hebben gemaakt van witwassen.

Zijn vrouw, die ook een (kleinere) rol speelde bij het witwassen, krijgt een taakstraf van 160 uur.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden