Negen illegale hotels in centrum gesloten

Stadsdeel Centrum heeft sinds begin november negen illegale hotels gesloten vanwege gebrekkige brandveiligheid. Dat blijkt uit gegevens van het stadsdeelbestuur die vanavond worden besproken in de Commissie Bouwen en Wonen.

De sluitingen vallen onder een grote handhavingsactie op illegale verhuur van woningen aan toeristen. Beeld ANP
De sluitingen vallen onder een grote handhavingsactie op illegale verhuur van woningen aan toeristen.Beeld ANP

De sluitingen vallen onder een grote handhavingsactie op illegale verhuur van woningen aan toeristen. Er waren tweehonderd verdachte adressen geselecteerd op basis van meldingen van politie en omwonenden en bevindingen van de inspecteurs van het stadsdeel. Inmiddels zijn vijftig adressen intensief onderzocht.

In negen gevallen achtte de brandweer de situatie zo onveilig dat de panden moesten worden gesloten: tijdens de controle waren daar meer dan vier toeristen ondergebracht zonder dat de bijbehorende voorzieningen waren getroffen, zoals duidelijk aangegeven vluchtwegen, brandmeldinstallaties en brandwerende deuren.

Op de overige adressen waren op het moment van controle geen toeristen aanwezig, maar bestaat wel het sterke vermoeden dat de woningen als hotels worden verhuurd. De verhuurders zijn gemaand met deze activiteiten te stoppen. Gaat de exploitatie toch door, dan legt het stadsdeel een boete op van 18.500 euro wegens illegale woningonttrekking.

Het onderzoek loopt nog. Het stadsdeel sluit niet uit dat de komende tijd meer panden worden gesloten.

Lees vandaag ook in Het Parool: Negen matrassen boven de vlizotrap.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden