Negen aanhoudingen bij ontruiming Maagdenhuis

De politie heeft vanochtend een einde gemaakt aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis. Studenten hielden dit pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet, uit protest tegen het bestuur van de universiteit.

null Beeld anp
Beeld anp

Het pand was snel leeg, al was het buiten op het Spui het wel nog erg onrustig. Meerdere studenten, docenten en andere sympathisanten vertrokken vrijwillig uit het pand en zijn op het plein gaan zitten.

Negen mensen zijn aangehouden door de politie. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden. Volgens de driehoek, gemeente, politie en het OM, zijn daarbij geen ernstig gewonden gevallen.

Meer dan tien ME-busjes en politie te paard verzamelden vanochtend bij het pand aan het Spui. Er werd zo groot uitgerukt 'om de ontruiming zo beheerst en veilig mogelijk te kunnen laten plaatsvinden', aldus de driehoek. Daarbij werd ook het plein afgezet.

De politie doet vanmiddag nog uitgebreid forensisch onderzoek in het Maagdenhuis. Agenten nemen vingerafdrukken en maken foto's van eventuele schade. Ook wordt er samen met mensen van de UvA geïnventariseerd of er spullen zijn verdwenen, aldus een woordvoerster.

Ordentelijk vertrek
De rechter oordeelde vrijdag dat de studenten het pand op korte termijn moesten verlaten. De studenten zelf hadden toegezegd maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend georganiseerd hebben nog door kan gaan. Zij zijn van plan het festival op het Spui te houden. Ook laten ze weten dat de acties onverminderd door zullen gaan. 'Maagdenhuis gaat door', riepen ze.

In een statement van de Amsterdamse driehoek van gemeente, OM en politie staat dat ze hadden gehoopt dat het bestuur van de UvA en de bezetters na het vonnis van de rechtbank afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. 'Dat is niet gebeurd', daarom moest er vanochtend ontruimd worden. De ontruiming volgde volgens de verklaring 'uit het uitdrukkelijke verzoek van de UvA om een spoedig ontruiming'.

'Buitensporig geweld'
Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het Maagdenhuis over twee weken weer in gebruik kan worden genomen. De kosten van de hele bezetting, dus zowel van het Maagdenhuis als het Bungehuis, komen volgens hem neer op ongeveer vijf ton. 'Het gaat om de kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek.'

De studenten vonden de ontruiming veel te heftig. Volgens hen heeft de ME buitensporig veel geweld gebruikt.

De ontruiming was volgens FNV-voorzitter Ton Heerts niet nodig, zo zei hij vandaag in Tros Kamerbreed. 'Als er geen aanleiding is dat er allerlei rottigheid is, dan had je ook tot maandag kunnen wachten.' Heerts deelt de idealen van de bezetters. 'Ze hebben we wel voor een goede zaak gestreden. Er is nu meer medezeggenschap en meer inspraak.'

Lees hieronder in ons liveblog terug hoe de ontruiming is verlopen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Ondertussen vertrekken er een aantal ME-busjes van het Spui. Het lijkt erop dat de politie aan het afschalen is. Ook de achtergebleven spullen die op straat voor het Maagdenhuis liggen, worden verwijderd. De deuren van het gebouw worden dichtgemaakt.

'Ik begrijp heel goed dat het teleurstellend wordt gevonden dat het aangekondigde festival in het Maagdenhuis niet door kon gaan. Het is heel jammer dat het akkoord van dinsdagavond het niet gehaald heeft', aldus Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur.

'Het Maagdenhuis gaat door!', roept het publiek na een speech van financieel geograaf Ewald Engelen. 'Het College van Bestuur moet aftreden', zegt Engelen door de megafoon.

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

Er zijn tot nu negen aanhoudingen verricht, zo meldt de politie. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

Momenteel zijn agenten nog op de tweede verdieping van het Maagdenhuis bezig om te kijken of daar nog bezetters zitten.

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

Een groep van zo'n vijftig man zit nu op de grond en luistert naar een lezing van historicus Guy Geltner. Bezetters die eerder waren weggevoerd, zitten er nu gewoon weer tussen. Veel zijn dus snel weer vrijgelaten.

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

Het is opnieuw onrustig op het plein. Opnieuw vindt er een confrontatie plaats tussen de ME en bezetters, waarbij ze de politie naar achter duwen. Er worden een aantal bezetters opgepakt.

Het lijkt erop dat het Maagdenhuis zelf leeg is. Er zijn zojuist ME'ers het pand binnengegaan om waarschijnlijk een laatste ronde te doen.

De bezetters zitten ondertussen nog steeds op de grond. 'Revolution' en 'Festival goes on' wordt er gescandeerd. Ook wordt de naam van hoogelaar Ewald Engelen geroepen. Hij zou de eerste spreker van het geplande festival zijn.

ME-busjes blokkeren de ingang van het Maagdenhuis. Twee agenten komen er uit lopen, eentje blijft op de strap staan.

De politie te paard veegt het hele Spui schoon, geparkeerde fietsen worden weggehaald. De studenten houden nu een sit-in voor The American Book Center. 'Ee-oo CvB, hier krijg je problemen mee', wordt er geroepen. Het College van Bestuur zelf is in geen velden of wegen te bekennen.

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

Er zijn nu op het Spui een aantal opstootjes waarbij de ME flink wat geweld gebruikt. Opnieuw wordt iemand opgepakt.

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

In het publiek heeft ook iemand een megafoon meegenomen. 'Het CvB grijpt naar georganiseerd geweld', wordt er geroepen. De groep ingehaakte studenten loopt inmiddels het publiek in.

De groep is inmiddels gaan staan en wordt door de ME weggevoerd. Daarbij wordt af en toe best gemept door een agent. Veel bezetters huilen. 'Wat een klote wereld.'

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

De zittende groep wordt uit elkaar getrokken, het publiek blijft 'geen geweld' roepen. Bezetters haken armen ineen, maar worden door de ME een voor een losgemaakt. Alle pers moet verderop achter het lint gaan staan.

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

Twee ME'ers bewaken de entree van het Maagdenhuis. Voor de deur is een groep bezetters gaan zitten. 'We zijn vreedzaam, wat zijn jullie?'

De Mobiele Eenheid gaat naar binnen. Daarbij valt een bezetter van de trap. 'They're touching our bodies, we are outside the building, this is insanity!', zingen de actievoerders.

Driehoek: 'De keuze voor dit moment van ontruiming volgt uit het uitdrukkelijke verzoek van de UvA om een spoedig ontruiming en omdat de rechter heeft geoordeeld dat het geplande festival dat de bezetters willen organiseren dit weekend niet door mag gaan vanwege veiligheidsrisico's.'

Een bezetter stelt spandoeken en tassen veilig bij een bekende in het publiek, maar wordt gepakt door een ME'er. De jongen wordt afgevoerd.

De politie heeft nu drie keer het woord gericht tot de bezetters. Het provisorische festival bij de entree gaat door. 'Bezet, blokkeer, dit beleid wil ik niet meer' en 'Ee-oo CvB, de ME is niet OK' roepen de bezetters en sympathisanten in het publiek.

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

De politie draagt de bezetters via een megafoon op het pand onmiddelijk te verlaten. Een groep ME'ers loopt ondertussen voorbij het pand, de Voetboogstraat in. Mogelijk gaan ze via de zijkant het pand binnen.

De ME, aanwezig met zeker 14 busjes, heeft ondertussen het Spui met linten afgezet om toeschouwers op een afstand te houden. De ontruiming lijkt te gaan beginnen.

Filosofiestudent 'Turkey Dinner' staat klaar met zijn plastic zakken: 'Een paar kledingstukken, mijn theepot en filosofieboeken. Meer had ik niet nodig.'

null Beeld Merel Straathof
Beeld Merel Straathof

De Mobiele Eenheid stelt zich ondertussen buiten op, terwijl er op de trappen van het Maagdenhuis nog volop gespeecht wordt.

In de hal van het Maagdenhuis is het stil, op een paar bewakers na. Het lijkt er op dat de bezetters zich vooral hebben verzameld bij de entree. Er lijkt in de hal geen onrust over de komst van de ME.

De Mobiele Eenheid is met 8 tot 10 busjes aangekomen op het Spui. Maagdenhuisbezetters verzamelen zich voor de ingang van het gebouw. Sommige bezetters bedekken hun gezicht met een sjaal. Er wordt met dekens en tassen gesleept.

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

Gisteren zei de advocaat van de UvA tijdens het kort geding dat de bezetters de afgelopen weken voor 500.000 euro schade hebben aangericht in het pand. 'Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is graffiti aangebracht,' aldus de raadsman.

De kostenraming veroorzaakte veel kritiek. Studenten en sympathisanten vroegen zich af waarop die was gebaseerd. De advocaat van de Maagdenhuisbezetters meldde dat er slechts een rekening was van 245 euro: voor de reparatie van de voordeur.

Docent politicologie Enzo Rossi opent het festival op de trappen voor het pand met een lezing over politieke realiteit.

Ondertussen gaan bij het Maagdenhuis de voorbereidingen voor het geplande wetenschapsfestival gewoon door. De actievoerders zijn van plan de activiteiten gewoon door te laten gaan, desnoods buiten op het Spui.

Een colonne van ME-busjes is rond kwart voor 10 vanaf de Johan Huizingalaan vertrokken. Het eerste busje is inmiddels al gearriveerd op het Spui.

Goedemorgen en welkom in dit liveblog! De Mobiele Eenheid is onderweg naar het Maagdenhuis om te gaan ontruimen.

Ze moesten gisteren voor middernacht het pand verlaten, oordeelde de rechter. Dat deden ze niet. Nu moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag en dreigt ontruiming. Gisteravond werd er nog niet ontruimd.

De studenten zeggen zelf maandag voor 12.00 uur te willen vertrekken. De rechtbank besliste gisteren in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen, dat de studenten moesten vertrekken, dat kosten voor ontruiming op hen worden verhaald en dat het festival van de wetenschap dat zij voor dit weekend hadden gepland, niet door kan gaan. Het zou niet veilig genoeg zijn om honderden mensen in het pand te ontvangen.

Niet in het donker
De universiteit liet het vonnis gisteren rond 20.00 uur ingaan door een deurwaarder. Hij kwam het pand binnen, waar net een expositie van studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, was opgebouwd. Na het bezoek van de deurwaarder zouden de studenten nog vier uur de tijd hebben om te vertrekken. In een reactie liet collegevoorzitter Louise Gunning weten blij te zijn met het vonnis. 'We hopen dat iedereen uit zichzelf het Maagdenhuis verlaat.'

Het bestuur liet de beslissing voor een ontruiming over aan de driehoek: het overleg van burgemeester, politie en justitie. Gisteravond besloot die nog niet onmiddellijk tot ontruiming over te gaan. Over het algemeen wordt er in het donker niet ontruimd.

Onvoldoende garanties
Op de trappen en in de - opvallend opgeruimde - ruimtes van het Maagdenhuis verzamelden zich in de loop van de avond steeds meer sympathisanten. Studenten zeiden teleurgesteld te zijn in het college van bestuur (cvb). 'Het is zo jammer dat het cvb weer harde taal uitslaat,' zegt studente Leonie, die al zes weken bivakkeert in het Maagdenhuis. 'We hadden alles zo mooi samen kunnen afsluiten met een wetenschapsfestival.'

Het universiteitsbestuur had geen vertrouwen in dat festival. Er staan sprekers, workshops, discussies en muziekoptredens op het programma. De rechter ging mee in de argumenten van de UvA, die vreest dat er veel schade zal ontstaan door het evenement. 'Er zijn onvoldoende garanties dat het festival veilig en ordentelijk zal verlopen,' verklaarde de rechter.

Donaties
Harriët Bergman van actiegroep De Nieuwe Universiteit zei gisteravond te hopen dat er pas maandag wordt ontruimd. 'We gaan in elk geval door met het festival. Als we eruit worden gezet, gaan we door op het Spui, het is toch lekker weer. En voor de dwangsom die we zouden moeten betalen, komen er vast wel weer donaties binnen.' Toen de studenten het andere UvA-pand Bungehuis bezetten, werd ook een dwangsom van 1000 euro per dag opgelegd. Door crowdfunding en donaties kregen de studenten elke dag het bedrag bij elkaar.

Opvallend was dat de advocaat van de UvA tijdens het kort geding zei dat de bezetters de afgelopen weken voor 500.000 euro schade hebben aangericht in het pand. 'Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is graffiti aangebracht,' aldus de raadsman. De kostenraming veroorzaakte veel kritiek. Studenten en sympathisanten vroegen zich af waarop die was gebaseerd. De advocaat van de Maagdenhuisbezetters meldde dat er slechts een rekening was van 245 euro: voor de reparatie van de voordeur.

null Beeld anp
Beeld anp
Quote

We hadden alles zo mooi samen kunnen afsluiten met een wetenschapsfestival

Studente Leonie
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden