'Negatieve vooruitzichten voor meeste Nederlandse banken'

De vooruitzichten voor de meeste Nederlandse banken zijn negatief. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch vandaag. Daarmee zijn de binnenlandse banken een uitzondering in de banksector in de Benelux waarvoor de vooruitzichten stabiel zijn.

Redactie
De negatieve vooruitzichten voor ING en ABN Amro weerspiegelen hetzelfde oordeel dat gekoppeld is aan de AAA-rating van Nederland. Beeld ANP
De negatieve vooruitzichten voor ING en ABN Amro weerspiegelen hetzelfde oordeel dat gekoppeld is aan de AAA-rating van Nederland.Beeld ANP

De negatieve vooruitzichten voor ING en ABN Amro weerspiegelen hetzelfde oordeel dat gekoppeld is aan de AAA-rating van Nederland, omdat ING nog een deel staatssteun moet aflossen en omdat ABN Amro in handen is van de overheid. Bij Rabobank ziet Fitch de druk op het huidige bedrijfsmodel toenemen.

Fitch denkt dat de Nederlandse banken dit jaar gemakkelijk terecht kunnen op de geld- en kapitaalmarkten, hoewel de omvang van eventuele uitgiften 'waarschijnlijk bescheiden' zullen zijn. 'Dit weerspiegelt de verwachting van een lage kredietvraag, het nog altijd lage consumentenvertrouwen en een lage consumptie.'

Bovendien zullen de Nederlandse instellingen last hebben van een naar verwachting zwak economisch herstel dit jaar. Daarbij zullen afschrijvingen op uitstaande kredieten hoog blijven, vanwege het na-ijleffect van 2 jaren van recessie.

Banken in België en Luxemburg profiteren volgens de kredietbeoordelaar van een 'relatief goedaardig' economisch klimaat. Wel geldt voor de hele Benelux dat de inkomsten onder druk zullen staan door de lage rente en de lage vraag naar leningen.

Fitch gaat er niet vanuit dat de grote banken in de Benelux zakken voor de zogeheten 'asset quality review' die de ECB later dit jaar uitvoert. 'Het kan echter niet worden uitgesloten dat er eisen komen om sommige posten, vooral hypotheken, een grotere risicoweging te geven', aldus het ratingbureau.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden