Negatieve stemming op Wall Street

NEW YORK - Wall Street verloor donderdag terrein, vooral door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse werkloosheid en een verdere stijging van de dollar, tot het hoogste niveau in ruim drie maanden tijd. Ook zorgde het logistieke concern FedEx voor een domper met tegenvallende vooruitzichten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 132,86 punten (1,3 procent) op 10.308,26 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 13,10 punten, ofwel 1,2 procent, op 1096,08 punten. De technologiefondsen gedomineerde Nasdaq liet een daling zien van 26,86 punten tot 2180,05 punten. Dat betekent een verlies van 1,2 procent.

Voor de opening van de beurs werd bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten was uitgekomen op 480.000. Dat waren er meer dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op 465.000 aanvragen. Een week eerder vroegen 473.000 Amerikanen een uitkering aan.

Teleurstellende winstprognose

FedEx verloor ruim 6 procent. Het post- en logistiekbedrijf kwam voorbeurs met cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar die weliswaar beter uitvielen dan verwacht, maar het gaf ook een teleurstellende winstprognose voor het derde kwartaal.

Het aandeel van bankkolos Citigroup dook 7,3 procent omlaag in reactie op het nieuws dat er weinig animo was onder beleggers voor de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties van het concern. Citigroup zou dit nieuwe kapitaal gebruiken om van zijn staatsleningen af te komen.

Winsttaxaties

Goldman Sachs en Morgan Stanley, twee andere belangrijke bankconcerns, verloren respectievelijk 2,5 en 4 procent. Dat had te maken met de invloedrijke financieel analist Meredith Whitney die haar winsttaxaties voor deze banken naar beneden had bijgesteld.

Conglomeraat General Electric was een van de weinige stijgers in de Dow met een plus van 0,6 procent. Woensdag verloor GE 1,3 procent nadat het de markt had verrast met tegenvallende vooruitzichten.

Op de valutamarkt verzwakte de euro tot 1,4345 dollar vergeleken met 1,4570 dollar de voorgaande dag. Dat gebeurde nadat het Amerikaanse stelsel van centrale banken een dag eerder had aangegeven dat de economie verder aantrekt. Het afgelopen jaar zijn de aandelenkoersen op Wall Street scherp gestegen, terwijl de dollarkoers daalde. Beleggers maakten gebruik van de goedkope Amerikaanse munt om voordelig aandelen te kopen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden