Negatieve berichtgeving raakt artsen

Ruim een kwart van de artsen stelt zich voorzichtiger op naar patiënten sinds de recente stroom aan negatieve berichtgeving in de media over de medische sector. Ze wijzen patiënten vaker op mogelijke risico's, vragen meer onderzoeken aan en laten patiënten tekenen voor afgesproken beleid. Dat blijkt uit een onderzoek van Mednet onder 400 medisch specialisten en huisartsen dat dinsdag werd gepubliceerd.

Arts aan het oefenen Beeld ANP
Arts aan het oefenenBeeld ANP

Het nieuws over neuroloog Jansen Steur, de cardiologen van het Ruwaard van Putten en de ruzies in het VUmc hebben volgens Mednet grote gevolgen. Ruim 85 procent van de ondervraagde artsen vindt dat het imago van de beroepsgroep hierdoor is aangetast en 45 procent voelt zich persoonlijk aangetast in de beroepseer.

Meer dan de helft van de medici krijgt in zijn vrije tijd opmerkingen. Een medisch specialist schrijft dat hij bij borrels regelmatig de vraag krijgt hoeveel vermijdbare doden hij op zijn geweten heeft. Een andere arts werd gevraagd 'of hij ook vriendjes heeft die er eigenlijk niets van bakken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden