Update

'Neerlands rijksten zijn rijker geworden'

Dames die goodiebags uitdelen tijdens de presentatie van de Quote 500. Foto Nathan Vos Beeld
Dames die goodiebags uitdelen tijdens de presentatie van de Quote 500. Foto Nathan Vos

AMSTERDAM - Nederlands rijksten zijn afgelopen jaar nog rijker geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van zakenblad Quote, die woensdag de bekende lijst van vijfhonderd rijksten van Nederland publiceert.

Gemiddeld genomen nam het vermogen met 6,6 procent, of wel 8,4 miljard euro, toe, terwijl er in 2009 nog sprake was van een daling van 12,3 procent. De gemiddelde rijke Nederlander is overigens een man, woonachtig in een rijkenenclave in binnen- of buitenland met een vermogen van 271 miljoen euro. Slechts 21 vrouwen haalden de Quote 500, alleen of met hun echtgenoot.

Voor wie wil weten wie de rijkste inwoner van zijn gemeente is, biedt Quote de rijkenkaart. Daar staat per gemeente aangegeven wie de meest vermogende inwoner is. Zo is dat bijvoorbeeld voor Amsterdam Rattan Chadha met een geschat vermogen van 504 miljoen euro. En voor de gemeente Noordoostpolder is dat voormalige Marktplaats-eigenaar Bob Crébas met een vermogen van 80 miljoen euro.

Familie Brenninkmeijer

De lijst wordt, net als vorig jaar, aangevoerd door de familie Brenninkmeijer, eigenaren van de C&A-keten, met een geschat vermogen van 21 miljard euro. Het vermogen van de familie is zo groot dat de vermogens van de rest van de top tien bij elkaar opgeteld dit bedrag zelfs niet halen.

Nieuw op de tweede plek is de familie Van der Vorm (bekend van investeringsfonds HAL) met een geschat vermogen van 4,3 miljard euro. De top drie wordt volgemaakt door de dochter van Freddy Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken met een geschat vermogen van 3,8 miljard euro. Voor het eerst in dertien jaar bezet de erfgename van Heineken niet de tweede plek.

Jan-Dirk Paalberg

Hekkensluiter van de Quote 500 is de van witwaspraktijken beschuldigde zakenman Jan-Dirk Paalberg. Hij heeft ook de twijfelachtige eer om het meest te hebben verloren op zijn vermogen. Dat wordt nu geschat op 51 miljoen euro, 75 procent minder dan een jaar eerder.

De jongste in de lijst der rijken is de 33-jarige honkballer Andruw Jones die met 54 miljoen euro de 479e plek bezet. De oudste is de 92-jarige Harry Nefkens, die zijn vermogen van 90 miljoen euro verdiende in de vastgoedbranche. Hij staat op plek 301.

Kroymans en Ouborg

In totaal verlieten 54 rijken de lijst der rijken, zoals autohandelaar Frits Kroymans en Aad Ouborg, bekend van onder meer huishoudartikelenmerk Princess. Er waren 44 nieuwe binnenkomers. Rob van Weelde, havenbaron, kwam met een vermogen van 362 miljoen euro op de 73e plaats terecht en is daarmee de hoogste nieuwkomer.

Jan is de meest voorkomende naam onder de rijkste vijfhonderd van Nederland. Deze naam komt 27 keer in de lijst voor en wordt gevolgd door Cees/Kees (12 keer) en Hans (10 keer).

Rijkste Nederlanders: 135,6 miljard euro

De vijfhonderd rijkste Nederlanders zijn goed voor een totaal vermogen van 135,6 miljard euro. Dat is 6,6 procent meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit de jaarlijkse Quote 500, die woensdag in Amsterdam wordt gepresenteerd. Hieronder volgt de top tien:

1. Familie Brenninkmeijer, kledingketen C&A, 21 miljard euro, +2,4 procent

2. Familie Van der Vorm, investeringsvehikel HAL, 4,3 miljard euro, +22,9 procent

3. Charlene de Carvalho-Heineken, erfgenaam bierbrouwer Heineken, 3,8 miljard euro, +5,6 procent

4. Frits Goldschmeding, uitzender Randstad, 2,3 miljard euro, +21,2 procent

5. Familie De Rijcke, vermogen uit verkoop supermarkt Groenwoudt en drogisterij Kruidvat, 1,9 miljard euro, +11,8 procent

6. John Fentener van Vlissingen, investeringsbedrijf SHV, 1,8 miljard euro, +12,8 procent

7. Jaap en Albert Blokker, winkelketen Blokker, 1,6 miljard euro, gelijk gebleven

8. Joop van den Ende, media, 1,6 miljard euro, +6,7 procent

9. Familie Pon, autohandelaar, 1,6 miljard euro, -5,9 procent

10. Familie Dreesman, winkelketen V&D, 1,5 miljard euro, +9,6 procent. (ANP)

De PC Hooftstraat in Amsterdam. ANP Beeld
De PC Hooftstraat in Amsterdam. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden