Update

Neergestoken 96-jarige is 'oma Toni' uit De Pijp

Oma Toni van 96, slechtziend en 'een ontzettende lieve vrouw', is gisteravond omstreeks zes uur achter haar rollator geslagen en neergestoken door Vino H., een 24-jarige Irakees. Het gebeurde vlak bij haar huis in de Govert Flinckstraat in De Pijp. 'Ze zei nog: 'Wat moet je van me?'

Roelf Jan Duin en Rob Rombouts en Maarten van Dun
Oma Toni in een uitzending van AT5 in december 2012. Beeld ANP
Oma Toni in een uitzending van AT5 in december 2012.Beeld ANP

Haar kleinzoon, Roland Heeremans (42) is nog altijd verbijsterd over wat zijn 96-jarige grootmoeder is overkomen. 'Het is heel bizar dat ze op haar 96ste zo'n idioot moet tegenkomen. Ze vertelde gisteren in het ziekenhuis wat er is gebeurd. Ze wilde een ommetje maken, omdat het zo'n mooie lentedag was. Rond 19.00 uur liep ze vanaf de Van Woustraat de Govert Flinckstraat in, waar ze woont. Daar botste ze met haar rollator tegen die vent aan, die gelijk begon te duwen. Ze was boos en zei, een beetje met haar kin omhoog omdat ze kwaad was, 'Wat moet je nou van me? Mijn oma is nogal een pittige dame. Het volgende moment pakte hij een mes en begon te steken.'

'Ze ging tegen de vlakte en verwondde haar hoofd. Ze merkte eigenlijk niet dat ze was neergestoken, ze dacht dat ze door de duw was gevallen. Ze strompelde naar huis, blijkbaar was het zo stil op straat dat niemand haar kon helpen. Thuis heeft ze ambulance gebeld en die zijn haar komen halen. Dat getuigt van een potje kracht, zeg. Ik sta er enorm van te kijken dat haar dat nog is gelukt,' vertelt Heeremans.

Ze is geopereerd en lag vanmorgen nog op de intensive care. Volgens Heeremans is de toestand van zijn oma nu stabiel. 'Maar ja, het is natuurlijk afwachten hoe ze hier van herstelt. Ze woont al sinds haar 18de in de Govert Flinckstraat en zegt zelf wel eens gekscherend 'Ik ga hier De Pijp uit.' Naar een verzorgingstehuis wil ze niet. 'Dit is echt mijn stekkie,' zegt ze dan.'

Een 24-jarige man uit Arnhem meldde zich om 19.15 uur op de Dam bij agenten van de mobiele eenheid en zei dat hij kort daarvoor een vrouw achter een rollator had neergestoken. Politie en justitie wilden vanmorgen niets zeggen over de man, anders dan dat hij in Amsterdam niet bekend staat vanwege strafbare feiten.

Mishandeld
Volgens Bob Meijer, de advocaat van Vino (roepnaam) H., is zijn cliënt geboren in Irak en kwam hij op zijn negende naar Nederland. Hij deed een junior management opleiding op MBO of HBO niveau. Die opleiding moest hij staken omdat het niet goed ging tijdens zijn stage. Hij was voornemens om een opleiding tot Apothekersassistent te volgen. Hij heeft geen strafblad.

Hij zou boos zijn op zijn vader, omdat die hem zou mishandelen, al woonde de man niet meer thuis. Volgens zijn advocaat is hij niet verslaafd, maar is er wel sprake van psychische problemen. Vandaag was hij goed aanspreekbaar, aldus Meijer, die benadrukt dat niets er op wijst dat H. het slachtoffer wilde beroven.

De rechter-commissaris heeft besloten dat de man langer in hechtenis blijft. Een psychiater is aangewezen om hem te onderzoeken.

Bekende verschijning
Heeremans en de rest van de familie worden overstelpt met reacties van volslagen onbekenden, die hun verontwaardiging en steun delen. 'Dat heeft mij enorm verrast en daar ben ik heel erg blij om,' zegt Heeremans.

Oma Toni die achter haar rollator naar de Albert Heijn schuift, is een bekende verschijning in de buurt. Ze is helder, woont zelfstandig, mede dankzij thuiszorg en een maaltijdservice. Kinderen in de buurt kunnen bij haar terecht voor een koekje, ze heeft altijd tijd voor een praatje. Dan vertelt ze over haar klein- en achterkleinkinderen. Maar ook hoe De Pijp de afgelopen decennia is veranderd en over de Tweede Wereldoorlog. Ze zag mensen uit hun huizen worden gesleurd om te worden afgevoerd.

Zelf kwam ze de oorlog door dankzij dunne vloeitjes, een eerste levens­behoefte voor rokers. Daar had ze er veel van, omdat ze met haar man een papierhandel bestierde, zoals nog is te zien aan een aanduiding op haar woning op de begane grond.

Daar in de voorkamer, tussen de weegschalen en oude apparaten, mag een bovenbuurman zijn kinderwagen stallen. Hij heeft zijn eigen sleutel.

Volgens Heeremans is Oma Toni een favoriet bezoekadres van alle kinderen en (achter)kleinkinderen. 'Daar geniet ze enorm van. Dan zit ze in haar stoel, temidden van al haar nakomelingen. Ze noemt zichzelf wel eens de mater familias.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden