Neemt Trump afstand van zijn eigen oorlogsretoriek?

President Trump van de Verenigde Staten komt toch terug van zijn oorlogsretoriek. Waar hij maandag nog groots aankondigde dat hij actie zou ondernemen tegen Iran als Saoedi-Arabië dit wenste, geeft hij nu toch aan een pas op de plaats te doen.

Ayatollah Ali Khamenei in het interview met de staatstelevisie. Beeld EPA
Ayatollah Ali Khamenei in het interview met de staatstelevisie.Beeld EPA

Er leek maandag een kookpunt te zijn bereikt toen President Trump in een tweet aangaf locked and loaded te zijn naar aanleiding van een raketaanval op een Saoedisch oliecomplex. Hoewel de aanval direct werd opgeëist door rebellen in Jemen, wees de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo direct Iran aan als schuldige.

Volgens de New York Times lijkt Trump nu toch terug te komen op die uitspraken. In een persconferentie heeft hij aangegeven Iran nog steeds als schuldige te zien, maar dat hij een militair conflict het liefst uit de weg zou willen gaan. Daarbij benadrukte hij zijn voorkeur voor een diplomatieke oplossing.

Olieprijzen

Als gevolg van de aanval op het oliecomplex, dat verantwoordelijk is voor leveren van zo’n vijf procent van de olie in de wereld, bereikten de olieprijzen een hoogtepunt. Maandag werd op de beurs de hoogste koersstijging van olieprijzen ooit genoteerd.

Dat lijkt dinsdag weer iets te zijn bekoeld. Hoewel Nederlandse consumenten juist meer gaan betalen aan de pomp als gevolg van de snelle prijsstijging, is de prijs van een vat olie op de beurs inmiddels weer iets afgenomen.

Stijgende benzineprijzen. Beeld ANP
Stijgende benzineprijzen.Beeld ANP

‘Nooit in gesprek’

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei heeft dinsdag aangegeven niet in gesprek te willen gaan met de Verenigde Staten. “Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken,” aldus Khamenei. “Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid.”

“Als de VS hun gedrag veranderen en weer onderdeel willen zijn van het atoomakkoord, dan kunnen we ze spreken in multilaterale gesprekken met alle deelnemende landen,” zegt hij.

Iran ontkent stellig verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden