Neelie Kroes niet meer dan vicevoorzitter nr. 5

Nederland moet na vijftig jaar lang topfuncties in de Commissie te hebben gehad nu een toontje lager zingen. Foto EPA

BRUSSEL - Nadat premier Herman van Rompuy het voorzitterschap van de Europese Raad al voor de neus van Jan Peter Balkenende had weggekaapt, kreeg de Belgische commissaris Karel de Gucht vrijdag de zware portefeuille Handel toebedeeld.

Daar had Neelie Kroes ook een tijdje op gehoopt. België - Nederland 2-0, klonk het gisteren dan ook rond de Europese Commissie.

Kroes krijgt Digitale Agenda, waaronder de telecom- en internetsector valt. Een stap terug voor de VVD-coryfee, die niet langer de belangrijkste commissaris is. Die rol gaat naar de Spaanse veteraan Joaquín Almunia, die Mededinging van Kroes overneemt. De andere zware posten, Interne Markt en Financiën, gaan respectievelijk naar Frankrijk (Michel Barnier) en Finland (Ollie Rehn).

Commissievoorzitter José Manuel Barroso, die beslist over de toewijzing van de portefeuilles, zei die te hebben gegeven 'aan personen en niet aan landen'. Maar dat kan niet verhullen dat Nederland na vijftig jaar lang topfuncties in de Commissie te hebben gehad - Landbouw (vijf keer), Buitenlandse Zaken (drie keer), Interne Markt, Mededinging (twee keer) - nu een toontje lager moet zingen.

Dat ligt niet zozeer aan Kroes' kwaliteiten als wel aan de wijze waarop Den Haag met Barroso onderhandeld heeft: eerst alle kaarten op Balkenende, en pas toen dat mislukte, werd gepoogd voor Kroes alsnog een zwarepost binnen te halen.

Maar die waren toen al zo goed als vergeven. Bovendien willen de in 2004 toegetreden landen niet langer met posten als Visserij of Meertaligheid worden afgescheept.

Opnieuw Mededinging zat er voor Kroes ook niet in. Barroso wil rouleren.

Veertien van de 27 commissarissen zijn oudgedienden. Hij wil discussies voorkomen waarom de één wel en de ander niet de oude post zou mogen houden. ''En tien jaar lang met dezelfde dossiers bezig zijn is niet goed.'' Met hemzelf als uitzondering, lachte hij. ''Een president van de Commissie verveelt zichnooit.'' Nu de Europese banenmarkt gesloten is, kan de winst- en verliesrekening worden opgemaakt. Almunia, nu nog belast met Financiën, lijkt de grote winnaar. Dat geldt ook voor Michel Barnier, die als commissaris voor de Interne Markt het toezicht op banken en verzekeraars houdt.

Londen had daar problemen mee. De Britten wilden liefst geen Fransman als toezichthouder op de 'City'. Maar na de verheffing van de onbekende Catherine Ashton tot EU buitenlandchef had premier Gordon Brown niet veel meer te willen.

Ook de op het eerste oog magere portefeuille voor de Duitser Günter Oettinger valt op: hij krijgt energiebeleid. Dan heeft België met Handel beter gescoord.

Een topbaan is er ook voor de Deense milieuminister Connie Hedegaard, die Klimaat krijgt. De Roemeense commissaris Ciolos krijgt Landbouw. Dat leidde tot kritische vragen, omdat in de Roemeense landbouw fraude welig tiert. Maar die vragen vond Barroso 'beledigend'. Hij noemde Ciolos eentopper.

Barroso heeft voor sommige commissarissen de pijn verzacht door het uitdelen van vice-voorzitterschappen.

Er waren er vijf, nu worden het er zeven, waaronder één voor Kroes. Welke taak zij krijgen zal nog worden afgesproken. Nu is het vooral een eretitel. Maar waren de vicevoorzitters tot nog toe allen gelijk, ditmaal heeft Barroso een rangorde aangebracht. Ashton is nummer één, maar Kroes komt pas op de vijfde plaats. (HANS DE BRUIJN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden