PlusInterview

'Nee, The Inner Circle is niet elitair'

Niet iedereen is welkom om datingapp The Inner Circle te gebruiken. Die voorselectie vinden David Vermeulen (40) en Michael Krayenhoff (30) echter niet iets elitairs.

Maxime Smit
The Inner Circle; Michael Krayenhoff en David Vermeulen. Beeld Roi Shiratski
The Inner Circle; Michael Krayenhoff en David Vermeulen.Beeld Roi Shiratski

The Inner Circle is net verhuisd naar een locatie op stand: de Herengracht. De verhuizing is zo vers dat de babywand nog moet worden uitgepakt - geboortekaartjes van baby's geboren uit koppels die elkaar via de datingapp hebben leren kennen. Veertien 'circle-baby's' zijn er al. Voor zover bekend.

De Herengracht pas wel bij een app die een elitair imago heeft. Dat je moet worden toegelaten tot The Inner Circle is namelijk omstreden. Zoals oprichters David Vermeulen en Michael Krayenhoff liever zeggen: op The Inner Circle vind je likeminded potentiële geliefden. Mensen die op elkaar lijken, veelal uit de bovenlagen van de samenleving.

Omstreden of niet, het werkt. De app heeft inmiddels 80.000 gebruikers. De helft van hen zit in Nederland. In Londen klom The Inner Circle de afgelopen maand naar 32.000 leden. Na Amsterdam, Parijs, Milaan, Barcelona, Stockholm en Zürich gaat de app eind dit jaar online in New York.

In 2012, het jaar dat The Inner Circle werd opgericht, zeiden jullie in deze krant dat jullie van de app zouden willen kunnen leven. Is dat gelukt?
Vermeulen, lachend: "Ja, dat kan inmiddels. We waren al vrij snel winstgevend. Inkomsten halen we uit abonnementen waarmee je extra functies krijgt op de app (de app zelf is gratis, red.), we organiseren feestjes en soms hebben we deals met bijvoorbeeld restaurants waar gebruikers dan kunnen eten."

Over 'normale' datingsites hoor je bijna nooit meer iemand, maar datingapps zoals die van jullie lijkt nagenoeg iedere single te gebruiken. Is dit het nieuwe daten?
Krayenhoff: "Ik denk dat normale datingsites langzaam zijn geweest in het maken van de omslag naar mobiel. Ik sprak laatst iemand van Lexa en die zei dat ze er gek van worden. Je merkt het ook aan de gebruikers van The Inner Circle en Tinder. Vaak zijn dit de eerste vormen van online dating waar zij zich hebben aangemeld. Er rust minder een taboe op."

Halverwege 2012 leerden Vermeulen en Krayenhoff elkaar kennen tijdens een etentje bij de neef van Krayenhoff, tevens een goede vriend van Vermeulen. De twee raakten in gesprek over Vermeulens pogingen op een datingwebsite. Vermeulen vertelde hoe frustrerend hij het vond dat je ongelooflijk veel profielen te verwerken krijgt terwijl slechts een deel hem aanspreekt. Hij was op dat moment al bezig met een ontwikkelaar om een nieuwe manier van online daten te verzinnen, namelijk een waarin je een voorselectie maakt en niet iedereen toelaat. Krayenhoff deed een master ondernemerschap in Londen en had interesse zelf iets op te zetten. Dat werd de Londense tak van The Inner Circle.

De kritiek op The Inner Circle is dat het mensen uitsluit doordat je eerst door een selectie moet voor je lid mag worden. Wat vinden jullie daarvan?
Vermeulen: "Ik vind het geen kwestie van elitair doen. Het is waar we ons mee onderscheiden. Het is ook niet zo dat iedereen bij ons hoogopgeleid is. En het zijn ook niet stuk voor stuk fotomodellen."

Waar selecteren jullie dan op?
"We kijken naar de mix. In Londen zijn het bijvoorbeeld veelal vrouwen die zich aanmelden. Dan krijg je disbalans, dus moeten er meer mannen bij. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar hoe oud iemand is, wat diegene doet. Bijvoorbeeld als jij studeert en je bent negentien, dan denk ik: wacht nog twee jaar. Als je iets verder bent, vind je het ook leuker om af te spreken met mensen die werken. Foto's zijn ook belangrijk. Als je in de spiegel een selfie met ontbloot bovenlichaam maakt, word je niet toegelaten."

Is dat wat jullie onderscheidt van bijvoorbeeld Tinder?
"Ja, dat zeggen mensen ook vaak. Dat ze helemaal klaar zijn met al die mensen op Tinder en dat ze het fijn vinden dat er bij ons enige selectie is. Iemand noemde dat Tindermoe zijn. Ik vond dat een mooie term."

Vermeulen en Krayenhoff doen de selectie zelf, samen met twee collega's. In het begin deed Vermeulen het alleen, maar daar had hij op een gegeven moment een dagtaak aan. Het selecteren gaat nu soepel, zegt hij. Het computersysteem van The Inner Circle kan zelf zien of iemand duidelijk op de foto staat en een beetje vrienden heeft op Facebook of Linkedin. Het idee is dat de sociale controle groter is als iemand connected is. Vermeulen en Krayenhoff willen geen rare vogels op de app, zonder vrienden of met een vaag Facebookprofiel.

Een vriendin van mij is tot twee keer toe niet toegelaten en is daar behoorlijk pissig over. Ze is jong, bezig haar master af te ronden. Ze klinkt 'geschikt', maar mag niet meedoen. Het heeft iets raars, zo'n selectie.
"Het gebeurt vaker. We moeten het soms ook dichtgooien, niet iedereen in één keer toelaten. Voor de balans. En als ze studeert, kan het dus ook daardoor komen."

Wat is jullie doelgroep?
"Mensen rond de dertig. Die in hun eerste, tweede baan zitten. Dat kan corporate zijn, of in de reclame, of bij een start-up. Van alles."

The Inner Circle begon in 2012 grappig genoeg als een traditionele datingsite, dus niet als platform voor op je mobiel. Na klachten van gebruikers die de site mobiel moeilijk toegankelijk vonden, bedachten Vermeulen en Krayenhoff een toepassing waardoor hij wél mobiel te gebruiken was. Binnen no time verschoof het aantal gebruikers naar mobiel. Vermeulen en Krayenhoff hadden de tijd mee. In de VS was bijna gelijktijdig de lancering van die andere datingapp: Tinder, inmiddels gigamarktleider met vijftig miljoen gebruikers.

Tinder staat erom bekend dat het vooral snel scoren is. Hoe zit dat bij jullie?
Krayenhoff: "Het doel is wel een diepgaander contact te leggen dan dat. We richten ons op de mensen die serieuzer op zoek zijn. Daarom kun je op je profiel ook veel informatie over jezelf kwijt. Je favoriete reizen bijvoorbeeld. Als iemand je dan aanspreekt: 'Hé, ik zie dat je daar en daar bent geweest. Ik ga volgende week. Heb je nog tips?', kan er een leuk gesprek ontstaan waar misschien wel een date uit voortkomt."

Vermeulen, glimlachend: "Dat is ook de reden dat we nu naar het buitenland gaan. Als we iedereen in Amsterdam koppelen hebben we geen werk meer."

Heel Amsterdam aan de datingapp. Gaan we elkaar nooit meer op straat ontmoeten?
"Ik denk dat een datingapp een goede manier is. Je kunt ook in de kroeg iemand aanspreken, maar wij hebben de selectie al voor je gemaakt. We maken het makkelijker."

Veel mensen vinden dat onromantisch.
Krayenhoff: "Ja, maar niemand heeft toch meer tijd?"

Vermeulen: "Je kunt natúúrlijk de liefde van je leven bij het vriesvak tegenkomen, maar ik vraag me af of het gebeurt. De kans is niet zo heel groot."

Krayenhoff: "Het een sluit het ander niet uit. Je kunt online daten en iemand in de Albert Heijn tegenkomen."

Hebben jullie de app zelf ook gebruikt?
Vermeulen: "Ik kende mijn vriendin al toen we lanceerden, helaas dus niet via The Inner Circle."

Ook Krayenhoff vertelt dat hij zijn vriendinnetje al eerder, offline, heeft leren kennen. Vermeulen grijnst: "We zijn zelf niet de beste voorbeelden voor onze app. Dat is wel jammer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden