Plus

Nee Heb Je van Frans Bromet moet imago van het vmbo verbeteren

Hoe verlos je het vmbo van zijn negatieve imago? Nou, Frans Bromet een film laten maken, bijvoorbeeld. Nee Heb Je heet die. De filmmaker was aangenaam verrast over wat hij aantrof. 'Ze doen daar heel belangrijke dingen

Lorianne van Gelder
Frans Bromet kwam er tijdens de film achter dat zijn eigen kleinkinderen op het vmbo zitten Beeld Marc Driessen
Frans Bromet kwam er tijdens de film achter dat zijn eigen kleinkinderen op het vmbo zittenBeeld Marc Driessen

Destiny durft. De Tilburgse loopt zonder schroom de ene na de andere kapperszaak en schoonheidsspecialist binnen. Of ze er stage mag lopen, twee weken lang. Bij de een kan het niet, bij de ander mag ze later terugkomen. De vmbo-scholiere zou het liefst op een dansschool stage lopen, maar dat mag niet van school. Ze moet acht uur per dag onder de pannen zijn en dat kan daar niet.

De optimistische Destiny is een van de vmbo'ers die Frans Bromet (72) volgt in zijn documentaire Nee Heb Je, een opdrachtfilm van stichting Gak en On Stage - stage-evenementen. Een opdracht ja, maar wel in alle vrijheid, zegt hij er nadrukkelijk bij.

Dom en druk
De enige vereiste was: proberen iets aan het negatieve imago van het vmbo te doen. Meer dan de helft van de scholieren in het land zit op het vmbo, maar er kleeft een beeld aan dat hun geen recht doet. De scholieren zouden dom zijn, niet ambitieus en heel druk. Aan het begin van de film zegt een jongen dat ook. "Mensen denken dat mensen op het vmbo dom zijn, maar ik denk dat ze juist slimmer zijn dan die mensen."

In Nee Heb Je, waarvoor Bromet en zijn collega's op acht vmbo's in het land filmden, waaronder het Mundus College en het OSB in Amsterdam, volgt een ontroerend en optimistisch beeld. Bromet: "Ik dacht dat ik een grote puinhoop zou aantreffen van moeilijke leerlingen, maar ze waren heel braaf."

In de stagevoorbereidingslessen zijn de scholieren bloedserieus. Ze willen graag. Op het Mundus College krijgen ze sollicitatietraining bij het Jongeren Service Punt in West. Simpele dingen: hoe voer je een telefoongesprek, hoe blijf je beleefd.

Maar een stageplek vinden is niet makkelijk. De een belt tientallen bedrijven en wordt nergens uitgenodigd, de ander loopt het liefst stage als monteur bij een autobedrijf, maar mag dat niet van school.

"Stomme regels," zegt Bromet, die voordat hij met de film begon niet meer van het vmbo wist dan dat het zou lijken op de vroegere ambachtsschool. Hij was aangenaam verrast en pas tijdens de film kwam hij erachter dat nota bene zijn eigen kleinkinderen op het vmbo zitten.

De leerlingen zijn bloedserieus en willen graag een stage. Bij een banketbakker bijvoorbeeld Beeld Nee Heb Je
De leerlingen zijn bloedserieus en willen graag een stage. Bij een banketbakker bijvoorbeeldBeeld Nee Heb Je

"Het is een hartstikke goed idee om zo vroeg al stage te lopen, op de havo en het vwo doen ze dat niet. Die vwo'ers komen op achterstand, want zij hebben geen idee hoe het er in de werkende wereld aan toegaat." Zelf had hij ook wel stage willen lopen. "Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen na de middelbare school." Het negatieve imago vindt hij totaal misplaatst. "Ze doen daar heel belangrijke dingen."

Cupcakes
Hoe moeilijk het vinden van een stageplek soms ook is, iedereen in de film komt uiteindelijk terecht. Wie niet op eigen houtje een stage vindt, wordt geholpen door school. Bedrijven in de omgeving nemen daarin ook een rol, zag Bromet. "Ze hebben er niet per se belang bij, maar ze doen enthousiast mee." Zo neemt een vriendelijke patissier de enthousiaste Anniek onder zijn hoede en leert hij haar cupcakes in de vorm van schaapjes bakken.

Bromet nam ook een snuffelstagiaire onder zijn hoede. Hij leerde haar gewoon te vragen naar wat ze wil. "Nee heb je, ja kun je krijgen."
Nee, heb je werd gisteren tijdens een symposium met politici, onderwijsmensen en bedrijven bij de Sociaal Economische Raad vertoond. Denken werkgevers na het zien van de film: wat een leuke leerlingen, die willen wij ook, dan is Bromet tevreden.

De film is te zien op neehebje.nl

Een timmerwerkplaats in de documentaire Beeld Nee Heb Je
Een timmerwerkplaats in de documentaireBeeld Nee Heb Je

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden